André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Muziek op maat

5 augustus 2023

Dit boek wordt aangekondigd als een thriller maar persoonlijk vind ik het meer een sociale roman met een sterk geschetst hoofdpersonage en ook wat thrillerelementen.

Julien Van Wezemaele, een mysterieuze eenzaat van middelbare leeftijd, leidt een teruggetrokken bestaan vlak bij het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen. Hij vult zijn eenzame (autistisch) bestaan met vaste gewoontes als het schrijven van lezersbrieven, het boodschappen doen in altijd dezelfde winkels en het elke avond een paar pintjes drinken in zijn vaste café, waar hij gesprekken van anderen afluistert zonder zelf contact te zoeken. Van beroep is hij lijkenwasser in het Stuivenberg ziekenhuis en ook daar heeft hij weinig vrienden en collegiale contacten. Op een dag wast hij een overleden Nigeriaan en vindt in diens anus een condoom met diamanten. Hier was hij totaal niet op voorbereid en omdat hij het voorval stil houdt raakt hij betrokken in een avontuur dat hij eigenlijk niet wilde…Hij bewaart de ‘ diamantworst’ in zijn broodtrommel en voor de rest doet Julien of zijn neus bloedt. Inmiddels zijn er wel mensen die vermoeden dat Julien meer weet: de gewelddadige broer van de diamantsmokkelaar, een hoer die hij vroeger graag bezocht en ook de politie. Ook al gebeuren er vreemde dingen in Julien zijn omgeving, hij blijft er ijzig kalm onder!

Peter Thiessen maakt van Julien een heel bijzonder hoofdpersonage. De man is heel op zichzelf teruggetrokken maar hij weet wel heel ingenieuze plannen uit te werken. De auteur beschrijft ook heel knap hoe Julien zijn beroep uitoefent en hoe hij dat ook aan zijn stagiair overdraagt. De manier waarop hij met overledenen omgaat is subliem vooral omdat hij voor iedere persoon apart een eigen muziekwerk uitkiest. Peter Thiessen heeft met Julien een heel doorleefd werk afgeleverd.

Synopsis

Een man, die een teruggetrokken bestaan leidt, vindt bij zijn werk als lijkenwasser in de anus van een lijk een condoom met diamanten; vanaf dan staat zijn leven op z'n kop.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Julien, de worst & de zwarte man
Titel:
Julien, de worst & de zwarte man
Auteur:
Peter Thiessen
# pagina's:
220 p.
Genre:
Romans ,
Thrillers
Uitgeverij:
Horizon
ISBN:
9789492626134
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Antwerpen (stad)
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Cool
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips