Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Liefde

25 januari 2021

Jack. Door Marilynne Robinson.

Jack lezen is verdwalen in een wereld die donker, pijnlijk maar ook hoopvol en liefdevol is. Een beetje als de cover van dit aangrijpende boek.

In Jack raken we dieper verwikkeld in de ontluikende verhouding tussen Jack, een witte alcoholist op de dool en Della, een zwarte lerares. Hun kleur is niet het enige wat verschilt maar deze zorgt er wel voor dat hun relatie verboden is.

Jacks leven is niet eenvoudig en veel problemen heeft hij aan zichzelf te danken. Hij drinkt, steelt, liegt. Maar hij is ook intelligent, heeft een voorliefde voor poëzie en een groot, kwetsbaar hart. Zijn situatie schippert tussen schrijnend hopeloos en pijnlijk moeilijk. Della, de liefde, blijkt dan ook nog eens quasi onmogelijk te zijn. Weinig lichtpuntjes dus.

Het is prachtig om te zien (lezen) hoe hij telkens weer opstaat als hij gevallen is. De dialogen tussen hem en Della zijn boeiend, intiem, origineel en intelligent. Soms doen ze denken aan de gesprekken tussen de hoofdpersonen in de Before-trilogie. Het is prachtig om pagina’s lang dialogen te lezen tussen 2 aarzelende mensen, die eigenlijk niet samen mogen zijn maar het toch niet kunnen laten om samen de nacht op een kerkhof door te brengen. Hun aantrekkingskracht verlicht volgens mij het ganse kerkhof, ze verlicht in ieder geval de donkere beginpagina’s van dit boek. En dan ben je vertrokken, leef je mee met Jack, ga je van Della houden, duim je voor een goede afloop voor hun gedoemde relatie.

Dit is een boek dat vraagt om een tweede, langzame herlezing. Om te genieten van alle mooie zinnen, wijsheid en liefde waarmee elke pagina is gevuld.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Jack
Titel:
Jack
Auteur:
Marilynne Robinson
# pagina's:
300 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029542647
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Platteland ; Verenigde Staten
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Slim,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips