Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Een boek dat je dorst niet zal lessen

30 augustus 2022

Op een dag komt er geen water meer uit de kranen in het Zuiden van Californië. Ze noemen het de 'Tap-Toe'. De media besteden er amper aandacht aan, want spectaculaire beelden kan je er niet van maken. Maar algauw wordt de rustige wijk van hoofdpersonage Alyssa een waar oorlogsgebied.

Dystopische literatuur raakt altijd het hardst als ze dicht bij de realiteit aanleunt, als je je kan inbeelden dat dit wel eens zou kunnen gebeuren. Met de opwarming van de aarde (en mijn niet al te snuggere idee om dit te lezen bij dertig graden zon) kon ik me de gevolgen van de waterschaarste in Dor al helemaal voorstellen. Mensen veranderen in monsters als het op overleven aankomt.

Voor een Young Adult te zijn houdt het boek zich zeker niet in wat de traumatische ervaringen betreft die de personages doormaken doorheen het verhaal. Ze zullen nooit meer kunnen terugkeren naar hoe het voor de crisis was.

Een aanrader voor wie zich interesseert in 'wat als'-scenario's, maar hou zeker een glas water bij de hand tijdens het lezen!

Synopsis

In het zuidwesten van de Verenigde Staten heerst grote droogte. Als de ouders van Alyssa (ik-persoon) en Garrett verdwijnen, gaan ze met hun buurjongen Kelton mee naar het safehouse van Keltons vader. Het wordt een verschrikkelijke tocht. Vanaf ca. 15 jaar.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Dor
Titel:
Dor
Auteur:
Neal Shusterman
# pagina's:
456 p.
Uitgeverij:
Fantoom
ISBN:
9789059246676
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieurampen, Klimaatveranderingen
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Slim
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips