Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Suggestief en diepzinnig prenten- en audioboek

15 september 2022

Doordrongen worden van een zinderende, meeslepende en ethische vragen stellende spannende roman met een plot om u tegen te zeggen. En een tijd later je laten nadenken met een muzikaal en geïllustreerd filosofisch verhaal voor kinderen tussen 8 en 99 jaar oud door dezelfde auteur: Gaea Schoeters (auteur, journalist, librettist en scenarist) slaagt in deze opzet. Eerst met het spannende TROFEE, dat zeer goede recensies kreeg. Samen met illustratrice Gerda Dendooven enerzijds en componiste Annelies van Parys en het Goeyvaerts String Trio anderzijds bracht ze in 2021 ook het prenten- en audioboek (N)IETS uit bij De Eenhoorn. Het is goed om het kind in jezelf te blijven ontdekken om van al dit moois te kunnen genieten, ook al gebeurt dit per uitzondering.

Gaea Schoeters kwam met de tekst, een dialoog tussen een hond en een kat over het verschil tussen iets en niets. Het is een heus filosofisch woordenspel dat zich tussen die twee ontspint en waarover zich dan verschillende gedachten kunnen ontvouwen.

“Vertel eens iets? vraagt de hond.
Er komt niets, zegt de kat.
Echt niets.
Er valt een stilte. Ze valt zoals alleen stiltes kunnen vallen. Zonder geluid.
Maar dan komen de eerste gedachten. Samen gaan ze op zoek naar niets.”

De hond is een voorstander van aan niets te denken. Maar de kat lukt daar niet in. De hond probeert het wel, maar slaagt er toch ook niet helemaal in ook al wil hij dat niet helemaal toegeven. Samen beginnen ze een denkexperiment dat samen met kinderen zeer goed uitgevoerd zou kunnen worden. Hun dialogen zijn en klinken vlotjes en gemakkelijk te volgen. Schoeters sprak zelf het audioboek op muziek in dat via de scancode vooraan in het boek te vinden is.

Die moderne muziek is gemaakt door componiste Annelies van Parys en het Goeyvaerts String Trio. Die klinkt wat schurend en overweldigend, maar overtuigend genoeg als soundscape bij het boek, inclusief de stiltes die vallen als de viool, altviool en cello zwijgen om wat lucht te geven tussendoor.

De kat en de hond kregen van Gerda Dendooven veelzeggende gezichtsexpressies mee. Het is niet moeilijk om hun gevoelens af te lezen. De kleurplaten en de stijl zijn gewild van kunstenaar Mark Rothko geleend, die bij naam genoemd wordt in het prentenboek. Haar tekeningen zijn echter niet abstract, maar levendig en speels. De dieren gaan samen op pad, spelen, jagen of rusten samen.

Zowel met kinderen als voor jezelf kan je aan de slag met thema’s die aan bod komen als leren denken aan (n)iets, of je (n)iets kan verwachten dan wel beter opwachten, of je achterom dan wel vooruit moet kijken, wat angst met je doet, of je al dan niet houvast nodig hebt, kortom hoe je in het leven kan staan. Het positieve en het negatieve, yin en yang. En hoe deze elkaar aanvullen. Zoals een hond en een kat. Of een kat en een hond. En met het artistieke kan je ook aan de slag, vanwege Mark Rothko dus, hoe deze grote schilderijen creëerde met kleurvlakken, alsof je er doorheen kon lopen. Wat die kat en die hond samen ook doen. Teken- en taalles ineen dus. Of gewoon een mooi suggestief en diepzinnig prenten- en audioboek voor in je boekenkast. Dat vooral.

Synopsis

‘Vertel eens iets?’, vraagt de hond. ‘Er komt niets’, zegt de kat. Samen gaan de kat en de hond op zoek naar iets. En naar niets. Maar wat is dat dan precies? En is het iets slechts, of iets goeds? Prentvertelling met fantasierijke, kleurrijke illustraties en filosofische tekst. Vanaf ca. 7 jaar.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Iets
Titel:
Iets
Auteur:
Gaea Schoeters
# pagina's:
[64] p. : ill.
Genre:
Prentenboeken
Uitgeverij:
De Eenhoorn
ISBN:
9789462915411
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Filosofie
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 6-8 jaar

Gerelateerde leestips