André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

het leven van ik

26 december 2022

Andrea Bajani wil met zijn nieuwe roman het leven van Io (IK zoals hij in het hele boek zal worden genoemd) te vertellen door de huizen waar de hoofdrolspeler opgroeide en de meest opvallende momenten van zijn leven beleefde.

De roman is innovatief, daar bestaat geen twijfel over, de auteur verdeelt het boek in hoofdstukken gewijd aan de verschillende huizen, elke twee of drie pagina's bevinden we ons in een ander jaar en in een nieuw huis.

Laten we beginnen bij zijn geboorte, maar de tijdsprongen zijn continu, we gaan heen en weer in de tijd en vaak bevinden we ons na vele pagina's in de gebruikelijke huizen, maar in verschillende jaren en situaties.

We zien de geheimen van een man en een land door de ogen van de huizen die deze geheimen hebben bewaakt. Andrea Bajani traceert het grote fresco van een sentimentele opvoeding in vierkante meters. Wat Olga Tokarczuk en Richard Powers doen met reizen en met bomen, doet Andrea Bajani met huizen: in zijn buitengewone, ambitieuze architectuur laat deze roman je alle verhalen voelen opgesloten in de schijnbare stilte van de dingen.

Het boek bestaat uit 78 korte hoofdstukken, die elk een titel met drie elementen hebben: het woord Thuis, de definitie en een datum.

In de Huizen zijn de getuigen van wat er gebeurt de objecten, of de menselijke bewoners, gezien als objecten. Er is geen directe spraak en de zeldzame woorden die worden gesproken, worden zonder commentaar beschreven. Mensen hebben veel gedachten en emoties, maar dieper gaan we niet.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het boek van de huizen
Titel:
Het boek van de huizen
Auteur:
Andrea Bajani
# pagina's:
269 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028223233
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Woningen, Geheimen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips