Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Must read!

23 januari 2024

Femicide. Door: Tessel ten Zweege.

Wederom een enorm boeiend boek in de Publieke Ruimte-reeks van uitgeverij De Geus. Een reeks vol boeken die ertoe doen en die je moét gelezen hebben.

Ook dit boek: Femicide, geschreven door ervaringsdeskundige ten Zweege. Die deskundigheid heeft ze jammer genoeg te danken aan het feit dat haar ex een mes op haar keel heeft gezet. Dat zij daarna de moed en kracht vond om dit boek te maken getuigt ervan hoe dapper ze is.

Te weinig mensen (ook mensen die het voor hun job wel zouden moeten weten) weten wat dit woord (femicide) betekent en hoe alomtegenwoordig het is. In Nederland wordt elke 8 dagen een vrouw vermoord door haar (ex-)partner! Wisten jullie dit!?

Ten Zweege legt de verschillende vormen uit, toont wat eraan ten grondslag ligt, wat het voor impact heeft op het leven van slachtoffers en nabestaanden én welke stappen er moeten genomen worden om vrouwen een veiligere toekomst te bieden.

Waar Tessel vooral lijkt te geloven in abolitionistisch feminisme, in tegenstelling tot carceraal feminisme (lees het boek, het wordt direct duidelijk), denk ik dat de oplossing ligt in een én-én verhaal. Maar dat er dringend werk aan de winkel is is duidelijk. Als je niet met oogkleppen op leeft wist je dat al maar voor de mensen die het nog niet wisten of die gewoon nog meer willen weten wat er rond femicide gaande is (of net niet) heb ik maar één boodschap: lees dit oh zo belangrijke en boeiende boek!

Bedankt Tessel ten Zweege!

Synopsis

Bespreking van de moord op vrouwen vanwege hun gender en het aanpakken van deze problematiek in Nederland.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Femicide : tot de dood ons scheidt
Titel:
Femicide : tot de dood ons scheidt
Auteur:
Tessel ten Zweege
# pagina's:
156 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044548365
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwenmishandeling, Partnergeweld, Moorden
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips