wetenschap & waanzin
*****
Het boekje is een bundeling van verschillende korte biografieën waar schrijver Labatut zijn eigen fictionele elementen aan toevoegt zodat elke biografie vlot leest als een verhaal. De intrigerende verhalen met interessante wetenschappelijke weetjes en de fijne schrijfstijl zuigen je mee.
De consequenties van wetenschappelijke ontdekkingen zijn niet uitsluitend positief: elke fantastische uitvinding kan namelijk ook op een negatieve manier toegepast worden en dan blijkt die geboekte 'vooruitgang' plotseling een bedreiging te kunnen vormen voor de mensheid of zelfs de hele planeet. Eén van de besproken wetenschappers in het boek is de scheikundige Fritz Haber die ontdekte hoe stikstof uit de lucht kon worden onttrokken. Dit leidde tot de ontwikkeling van kunstmest, wat de landbouw en bijgevolg de bevolking grote voordelen opleverde. Jaren later wordt datzelfde stikstof echter toegepast in de gaskamers van Auschwitz...
Balancerend tussen wijsheid en waanzin; het schuldgevoel van wetenschappers over de onvoorziene en morele consequenties van hun uitvindingen.
Leerrijk, boeiend & aangrijpend. Lectuur die blijft nazinderen.
Synopsis
Portretten van geniale onderzoekers, wier ontdekkingen in het recente verleden ook hebben geleid tot monsterlijke uitvindingen, zoals gifgas, Zyklon B en de atoombom.