André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

de Coronapandemie in de woonzorgcentra

7 juni 2022

Heel de wereld heeft flink wat ellende onder de Coronapandemie, die nog niet voorbij is, gekend. Ook België heeft veel op alle gebieden onder deze pandemie geleden.
De dramatische situaties waren niet bij te houden. Vooral onder de ouderen met onderliggende kwalen waren de meeste slachtoffers. In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt. wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen
wordt door corona. Blakend van gezondheid stapte mantelzorger Guido verkleed als Sinterklaas het woonzorgcentrum Hemelrijck binnen, in Mol in de Kempen. Guido heeft nergens last van, al heerst corona volop. Het personeel neemt alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Zijn oude, kwetsbare moeder is een van de bewoners. De sint, ook mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws.
Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode
onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het
drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk,
ontroerend portret van binnenuit. Chris De Stoop verweeft twee verhaallijnen. Net als de Sint was hijzelf jarenlang mantelzorger van zijn dementerende moeder. Meer dan duizend dagen gedurende acht jaren bezocht hij haar, maakten ze wandelingen door de tuin en verschoonde hij haar. Het was, zoals hij schrijft ‘intiem’, ook ‘hard en hartverscheurend’. Zijzelf stierf vóór corona; zijn schoonvader echter tijdens de pandemie.
De auteur brengt hulde aan de zorgmedewerkers die, vaak met inzet van hun leven, de bewoners nog iets moois willen geven in een wereld waarvan zij niets begrijpen. Zwaaien naar kinderen en kleinkinderen achter glas of via de computer, geen fysiek contact, niemand die je hand vasthoudt. En, erger nog: sterven in eenzaamheid. En dan gaat het dode lichaam onmiddellijk in een lijkenzak.
Voor Guido-de-Sint, de man met goede bedoelingen in coronatijd heeft hij veel respect nadat hij verschillende ontmoetingen met de man had. Op hem werd een heksenjacht geopend. Hij kreeg nooit eerherstel, ook al kwam de wetenschap met nuances en twijfels over zijn rol als superverspreider.

Net zoals in eerder werk neemt De Stoop het op voor de sociaal zwakkeren in de samenleving. In Het boek Daniel (2020) verhaalt hij over zijn oom die werd vermoord door een jeugdbende. Met het weergaloze Dit is mijn hof (2016) verdedigt boerenzoon De Stoop de boeren die slachtoffer worden van projectmanagers van de nieuwe natuur. In Hemelrijk speelt zijn krachtige moeder ook een rol. Het vlammende protest dat zijn boek óók is, ligt misschien wat verscholen onder zijn ingehouden taal, maar is er niet minder om.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hemelrijk
Titel:
Hemelrijk
Auteur:
Chris De Stoop
# pagina's:
191 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403194707
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mantelzorg, Verzorgingstehuizen, Ouderenzorg, Coronacrisis
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips