Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend maar een ferme kluif.

21 februari 2024

De mythe van het moederschap. Door: Elisabeth Badinter.

Voor het eerst verschenen in 1980 en nu opnieuw uitgegeven in de Paradigma reeks van Uitgeverij Athenaeum en De Groene Amsterdammer. Zij zorgen samen voor heruitgaves van boeken die toen de wereld op zijn kop zetten en nu nog steeds brandend actueel zijn (jammer genoeg).

Moederschap, het is en blijft een beladen onderwerp. Bewust kindvrij zijn is nog steeds niet algemeen aanvaard, voornamelijk door het idee dat moederschap iets natuurlijk, voorbestemd is. En dat is het niet.

Badinter toont in dit, uitermate gedetailleerd, en gedocumenteerd boek aan hoe ‘de mythe’ is ontstaan. Waar er eerst gesproken werd over een puur moederinstinct werd dit later omgevormd tot moederliefde; om ons meer van de dieren te onderscheiden. Dit betekende meer dan enkel de verandering van een woord, het begrip verruimde kortweg gezegd van 9 maanden zwangerschap naar minstens 18 jaar opvoeden.

Moederliefde (als woord en daad) is iets dat ons (vrouwen) wordt opgedrongen, is het niet door filosofen dan wel door economen, de kerk, de media en tegenwoordig: mommybloggers en tradwives.

Hét moederschap bestaat niet, niet als ideaal en niet als universele mal. Het is iets dat veranderlijk is, tijdsgebonden, situationeel en beïnvloed door opvoeding. Er zijn altijd al (bewust) kindvrije mensen geweest en abortus was altijd al een belangrijke ultieme uitweg.

Badinter schreef een boeiend, stevig onderbouwd werk dat niet makkelijk wegleest, eerder academisch aanvoelt. Maar het is én blijft een uitermate boeiend en belangrijk boek.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De mythe van het moederschap : een historische kijk op het moederinstinct
Titel:
De mythe van het moederschap : een historische kijk op het moederinstinct
Auteur:
Elisabeth Badinter
# pagina's:
374 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025316815
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moederschap ; cultuurgeschiedenis
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips