André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een geweldig informatief boek over bijna alle onderwerpen rond de slavernij

28 april 2024


Ineke Mok (1959) specialiseerde zich tijdens haar studie Nederlands in de relatie tussen macht en taal, waarna ze promoveerde op een onderzoek naar racisme en ‘ras’ in Nederlandse schoolboeken van 1876-1992. Bij de Anne Frank Stichting richtte zij zich op intercultureel onderwijs en Holocaust-educatie. Sinds 2008 werkt ze onder de naam Cultuursporen (www.cultuursporen.nl) als zelfstandig onderzoeker en ontwikkelt ze onderwijsprojecten. Op basis van eigen onderzoek schreef ze het educatieve stripboek Quaco, mijn leven in slavernij, waarvan in Nederland de derde druk is verschenen en dat ook in het Engels en Frans is vertaald.

Dineke Stam (1958) is historica, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte als tentoonstellingsmaker in het Anne Frank Huis. Van 2001 tot 2005 was ze projectleider Interculturele Programma’s Erfgoedbreed bij de Nederlandse Museumvereniging. Sinds 2005 realiseerde ze als zelfstandige met haar bedrijf IMHP (Intercultural Museum and Heritage Projects, www.imhp.eu) tal van projecten rond gender & vrouwengeschiedenis, de Tweede Wereldoorlog & de sjoa en slavernij & koloniale geschiedenis. Daarnaast is zij vanuit het project Mapping Slavery co-auteur van de tweetalige gidsen over het slavernijverleden van Amsterdam (2014), New York (2017) en Nederland (2019).

De twee auteurs sloegen de handen in mekaar voor grondige research over slaverij en stelden onder meer het mooie en rijk geïllustreerde boek Haarlemmers en de slavernij ,koloniale geschiedenis, samen waarin meer dan 100 Haarlemmers verschijnen die op de een of andere manier met slavernij te maken hebben gehad. De meesten in het verleden, sommigen veel recenter. De stenen en straten in de stad Haarlem dragen hun sporen.

De stemmen van al die personen uit het verleden klinken door in de beschrijvingen. Er blijkt dat er ook een verrassend aantal mensen van kleur woonde in Haarlem, met een achtergrond in slavernij Slavenhandelaren, bijvoorbeeld van de Haarlemse tak van de familie Coymans vertellen hun verhaal, net als eigenaren en aandeelhouders van slavenplantages. Daarnaast komt overigens net zo goed het verhaal van tegenstanders van de slavernij aan bod.

Het boek is veel meer dan een beschrijving van hoe Haarlemmers betrokken waren bij de slavernij. Zo kent het een inleiding die boordevol zit met belangrijke informatie om de context te scheppen voor de gebeurtenissen die de auteurs Ineke Mok en Dineke Stam gaan beschrijven. Met de inleiding krijgt het onderwerp een zo uitvoerige en complete introductie. Hetzelfde geldt voor alle overige informatie. Het boek geweldig informatief over bijna alle onderwerpen rond de slavernij. Op de omslag van het boek staat een Afrikaanse jongen, die geschilderd is door Frans Hals. De jongen maakt deel uit van een familieportret.

Het boek verbindt Haarlemse geschiedenis met het Nederlandse koloniale rijk.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Haarlemmers en de slavernij koloniale geschiedenis
Auteur:
Ineke Mok, Dineke Stam
# pagina's:
360
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand,
Inspirerend

Gerelateerde leestips