Tess Van Linden
Leestip van Tess Van Linden
A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge - George R.R. Martin

Sceptisch mindful, het kan!

21 april 2020

De meeste mensen associëren de woorden self-help, mindfulness en meditation waarschijnlijk met zweverige goeroes in lotushouding op een yoga mat. Met een bende stoned, geitenwollen sokken dragende, bomen knuffelende hippies om zich heen die elk woord bijvallen met een sereen en eendrachtig ohmmmm.

Zo dacht ik er ook over. Niet geheel toevallig heeft het allereerste zelfhulpboek dat ik las als titel You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Iiving an Awesome Life.

Een titel die weinig zweverigheid beloofde en hopelijk gevolgd zou worden door nuchtere beschouwingen en doortastend advies. Voor mij geen overdreven sentimentele quotes of boeken die je oproepen om met je vuist op je borst te slaan en blootsvoets rond een kampvuur te gaan dansen in het holst van de nacht. No thanks.

Al snel bleek dat ik de juiste keuze had gemaakt. De auteur, Jen Sincero, beschreef meteen haar eigen sceptische opvattingen over eerdergenoemde termen en bewees met veel herkenbare, humoristische anekdotes doorheen het boek hoe badass ze zelf wel niet is. Het perfecte rolmodel voor deze diep vanbinnen nog steeds rebellerende rock chick.

Op pagina 12 bracht ik meteen mijn eerste markering aan (ja, I was taking this shit serious en Amazon Kindle maakt het gewoon te simpel om je ego te bewaren terwijl je zinnen markeert in een zelfhulpboek, hoe badass de titel ook is. Over laagdrempeligheid gesproken). De eerste zin die bij mij na zinderde was de volgende: You need to go from wanting to change your life to deciding to change your life. Simpel, maar gewoon wáár.

Hoe vaak zat ik de afgelopen tien jaar niet te wensen dat alles anders was. Dat ik anders was. Dat ik mooier was, en slimmer, sportiever, meer vrienden had en dat de opportuniteiten gewoon in mijn schoot zouden vallen. Jammer maar helaas: God gaat de wereld niet opeens resetten, hoe vurig je de gebeden vanuit het hoekje van je kamer ook naar boven stuurt.

Alleen jij kan, misschien niet de wereld, maar wel je leven resetten. Stop wishing, start doing. De actie die je onderneemt, kan zo simpel zijn als het zonder verwachtingen downloaden van een zelfhulpboek op je Kindle App. Of het open klikken van een filmpje op YouTube. Of het beluisteren van een podcast.

Kleine tip: als je dit doet, ga dan niet op zoek naar gelijkgezinden. Het heeft geen nut je heil te zoeken bij andere verloren zielen om samen de onrechtvaardigheid van de situatie te betreuren (geloof mij, been there, done that). Natuurlijk kan het al bevrijdend zijn om te ontdekken dat je niet alleen bent en dat anderen er net zo over denken als jij. Maar als je jezelf alleen maar omringt met meer negativiteit, kom je in die welbekende negatieve spiraal terecht. En dan wordt de put pas echt bodemloos.

Ga in plaats daarvan op zoek naar iemand die de energie uitstraalt die jij zou willen hebben, die praat zoals jij zou willen praten, die leeft zoals jij zou willen leven. Kortom, de Beyoncé, de Jay Z, de Taylor Swift, of in mijn geval, de Lzzy Hale van de zelfhulpwereld. Hell yeah!

Synopsis

Zelfhulpboek met praktische tips en persoonlijke verhalen over het ontwikkelen van de durf om te veranderen.

Tess Van Linden
Leestip van Tess Van Linden
A mind needs books as a sword needs a whetstone, if it is to keep its edge - George R.R. Martin

You are a badass : adviezen om je #lifegoals waar te maken
Titel:
You are a badass : adviezen om je #lifegoals waar te maken
Auteur:
Jen Sincero
# pagina's:
253 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022587447
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Levenskunst
Aanbevolen voor:
Cool,
Grappig,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips