Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Dit boek raakt je

23 september 2021

Grond. Door Eva De Groote.

Wat een mooi, intiem, voorzichtig boek. Ik zou het zelf nooit gekozen hebben maar ben blij dat het toch op mijn pad is gekomen. Niet enkel voor het boek maar ook omdat ik zo de muziek van Jóhann Jóhannsson heb ontdekt. Boeken die je nieuwe muziek leren kennen hebben altijd een streepje voor.

Grond nu. Grond vertelt het verhaal van Nur, een jonge studente die in Frankrijk opgroeide bij een adoptiemoeder en nu in Brussel verblijft. Ze verblijft daar in het appartement van haar biologische moeder die tijdelijk in Nieuw-Zeeland zit. Nur is op zoek naar haar wortels, haar grond. Ze zoekt antwoorden op haar vragen, ze zoekt verbinding, maar bovenal zoekt ze zichzelf.

Doorheen het boek lezen we het verhaal van Nur, afgewisseld met dat van Marion (Nur’s biologische oma) en Marion’s veel te vroeg gestorven broer Léon. We zien de gelijkenissen, de verschillen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze anders zijn en daardoor er nooit echt bij horen. Maar hoe ze daar mee omgaan is voor elk van hen verschillend. Omdat generaties van elkaar leren? Of omdat tijden veranderen?

De Groote speelt het klaar om een klein verhaal groots te laten meanderen. Zonder grote gebaren laat zij ons meelezen, meeleven met haar personages. Ze slaagt er in om ons hart en hoofd te veroveren en doet je nadenken over jezelf, je familie, je relaties. Daarnaast laat ze je voelen dat het niet erg is om alleen te zijn, dat er verschillende juiste manieren van leven zijn en dat de natuur, yoga en meditatie houvast kunnen bieden.

Bij wijlen deed het boek me denken aan de boeken van Eva Meijer, vooral aan Voorwaarts (een boek waar ik een recept uit haalde dat ik nog steeds gebruik) en dat is bedoeld als groot compliment. Ik ben nu heel benieuwd naar Eva’s eerste boek (Na de regen) én naar haar podcasts.

Synopsis

Een jonge studente in Brussel gaat op zoek naar haar familie en haar afkomst.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Grond
Titel:
Grond
Auteur:
Eva De Groote
# pagina's:
319 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022338032
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips