Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Prachtig ;)

6 oktober 2021

Prachtige wereld, waar ben je. Door: Sally Rooney.

Een nieuwe Rooney, dat veroorzaakt opwinding in de boekenwereld. Voor ook maar iemand een letter gelezen heeft is het boek al een mustread. En dat is meer dan terecht.

Ik genoot van Gesprekken met vrienden, was dol op Normale mensen (en werd verliefd op Normal people, de serie) en nu is er dus Prachtige wereld. Een perfecte mengeling van de twee vorige boeken, maar dan nog beter en anders. Het schreeuwt ook om een verfilming (serie). Rooney is goud.

In Prachtige wereld volgen we 4 mensen: Alice (succesvol romanschrijfster), haar beste vriendin Eileen (werkt bij een uitgeverij), Simon (buurjongen van Eileen toen ze kind waren en nu vriend van beide vrouwen) en Felix (Tinderdate van Alice).

Een groot stuk van het boek bestaat uit mails tussen Alice en Eileen. Mails waarin ze lief en leed delen maar vooral ook hun kijk op de wereld om hen heen. En die is zo boeiend. Of het nu gaat over biseksualiteit, de opkomst van plastic in 1976, het feit dat we ons in de laatste verlichte kamer bevinden en dat na ons het licht uitgaat, de rol van de roman in de huidige tijd,… alles is even interessant. Ik ben het niet altijd met alles eens (het scheelt niet veel) maar elk idee, elke theorie is zo goed verwoord en neergeschreven dat je het boek op het puntje van je stoel zit te lezen.

Prachtige wereld is een roman van nu: mensen zitten op social media, ze Tinderen, krijgen ook te maken met de pandemie en zijn eenzaam, of alleen. Het verschil tussen die twee is voor hen (en voor ons in ons eigen leven) niet altijd even duidelijk.

De uitgebreide mails zijn boeiend maar de (vaak aarzelende, aftastende) gesprekken tussen de personages zijn dat mogelijk nog meer. Mensen proberen elkaar te helpen, kwetsen elkaar, zeggen dingen die de ander niet wil horen, tasten grenzen af, botsen op muren (van henzelf en elkaar) in bed en daarnaast.

De gesprekken, de geschreven conversaties, de seksscenes, alles is uit het leven gegrepen en tevens buitengewoon goed beschreven én opgeschreven.

Rooney schrijft entertainend maar op een hoog niveau, het is vaak ook bijna essayistisch, haar natuurbeschrijvingen zijn poëtisch, haar dialogen soms filosofisch. Ze raakt je in hart en hoofd.

Ik heb van elke pagina genoten, heb zo veel onderlijnd. Het was het wachten waard, de hype is meer dan terecht en ik tel af naar de series (aan de verfilming van Gesprekken met vrienden wordt gewerkt, Prachtige wereld moet volgen) en naar een volgende (ongetwijfeld) bestseller!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Titel:
Beautiful World, Where Are You
Auteur:
# pagina's:
Uitgeverij:
Farrar, Straus and Giroux
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim,
Werelds

Gerelateerde leestips