André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Conflict tussen moeder en dochter

4 augustus 2022


Rihana Jamaludin debuteerde In 1999 met een kort verhaal in de Crossing Border bundel van het gelijknamige festival in Den Haag. In 2007 won ze de derde prijs bij de literatuur prijsvraag van het Kwakoe Festival. Minnewake, een bundel korte verhalen, verscheen in 2008.
In 2009 kwam haar debuutroman De Zwarte Lord uit, die zich afspeelt in Suriname in de 19e eeuw. Met dit debuut verwierf ze een stimuleringsbeurs van het Nederlands Letterenfonds.
In 2011 is de stadsroman Kuis verschenen, welke in 2012 werd verkozen tot Caraïbisch winnaar van de Inktaap door middelbare scholen in Suriname en op Curacao.
De jongerenroman Luchtdanser verscheen in 2016 en gaat over freerunners en urban exploring. Het verhaal speelt zich af in de Amsterdamse multiculturele samenleving en werd geliefd door scholen op zoek naar boeken met meer diversiteit.
Haar nieuwste boek is Geheimen van het tuinhuis, een historische roman voor jongeren, maar is : ook boeiend voor volwassenen. De auteur brengt in haar nieuwste werk via haar hoofdpersoon Alexandra een aantal verschillende thema’s samen, waaronder opgroeien, vrouwenemancipatie, multi-culturaliteit en de koloniale samenleving in het Suriname van eind 19e eeuw.
De hoofdpersonen van ‘De geheimen van het tuinhuis’ zijn het eigengereide meisje Alexandra, wiens naam zich mooi laat afkorten tot Alex, haar vriendin Jo (afgeleid van, Josephine) en de jonge klusjesman met technische knobbel: Ernst, feitelijk Jan Ernst Matzeliger, de man die eind 19e eeuw de schoenzwikmachine zou uitvinden.
Het verhaal situeert zich in het Suriname van 1870. Een paar jaar na de afschaffing van de slavernij. De dan zestienjarige Alex groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in de slavernij is haar familie bespaard gebleven door een witte voorouder. Ze kan naar school, heeft het goed, maar desondanks is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Ze is intelligent, maar van meisjes als Alex wordt verwacht dat ze straks een huishouden draaiende kan houden en studeren is geen optie. Als ze die zomer met haar beste vriendin Jo naar de plantage Het Schoone land gaat ontdekken ze een tuinhuisje. Dat lijkt op het eerste gezicht verlaten maar het blijkt dat een jongen, Ernst, daar met een bijzondere uitvinding bezig is. En dat zal Alex' haar leven veranderen.

In het verhaal komen de hoofdpersonen samen rond het tuinhuis, waarin de geheimen zich niet beperken tot technisch vernuft, maar ook familie perikelen aan bod komen.

In Geheimen van het tuinhuis wordt de relatie, en vooral het conflict, tussen Alex en haar moeder benadrukt. Er bestaat een bepaalde spanning tussen dochter en moeder. De laatste wil dat haar dochter haar ‘wilde ‘ plannen laat varen en zich berust in haar lot als huisvrouw. Alex verzet zich hier aanvankelijk hevig tegen, maar berusten in je lot leidt niet automatisch tot stilstand, luidt de boodschap voor Alex. In het hier en nu is nog genoeg te gebeuren. Rihana Jamaludin heeft met Geheimen van het tuinhuis een mooi en sfeervol boek geschreven met een rijke en beeldende taal dat zowel boeit als ontroert.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Geheimen van het tuinhuis
Titel:
Geheimen van het tuinhuis
Auteur:
Rihana Jamaludin
# pagina's:
303 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463492638
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Suriname ; koloniale tijd, Slavernij ; Suriname
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips