Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Verliefd op een boek!

4 augustus 2022

Liefdeloos. Door: Alice Oseman.

Sinds een paar dagen ben ik verliefd op Alice Oseman. U bent dat ongetwijfeld al veel langer. Maar ik ben oud (43) en heb geen Netflix; de hele Heartstopper rage kende ik alleen ‘van horen zeggen’. Dat is nog steeds zo maar ondertussen ken ik Oseman van Liefdeloos en op dat boek ben ik verliefd geworden, net als op Oseman zelf. Dat smaakt naar meer :).

In dit verhaal maken we kennis met Georgia die samen met haar twee beste vrienden naar de universiteit vertrekt. Haar tot dan toe belangrijkste doelstelling heeft ze niet gehaald: zoenen voor ze de school verlaat. Ze is een ware romanticus; verslindt romcoms en fan-fic maar is zelf nog nooit verliefd geweest… Samen met haar kamergenoot Rooney probeert ze zich volop in het studentenleven te storten, lees: nachtclubs, jongens versieren, zich inschrijven in allerlei verenigingen.

En dan ben je vertrokken als lezer: de korte hoofstukken volgen elkaar snel op en je denkt: nog eentje en dan stop ik echt maar je blijft maar lezen en lezen. Je slaat lichtelijk in paniek als je ziet dat je al over de helft bent want dit boek is verslavend. De schrijfstijl is vlot, plot- én personage-driven, vol tussen-cliffhangers, hedendaags, empathisch, inclusief en hartveroverend. De personages zijn boeiend, levensecht, met scherpe dialogen en karakters die blijven boeien. Ik wil vrienden worden met elk van hen!

Georgia, Rooney en hun vrienden worstelen niet alleen met zichzelf maar ook met hun seksualiteit, geaardheid. Die zoektocht naar zichzelf maakt dit boek extra goed. Het is fijn om over iemand te lezen waar je jezelf in kunt herkennen. Elke identiteit, elk spectrum zou een boek als Liefdeloos moeten hebben. Omdat we allemaal zo verschillen maar vooral zo veel gemeen hebben.

Liefdeloos is een ode aan de vriendschap en de diversiteit. Het is een vorm van je favoriete ijs in boekformaat: het maakt je blij, het is lekker én het is troostend. Fijn om te weten dat het er altijd is om naar terug te grijpen, op donkere dagen. (De cover en het bijpassende binnenwerk én de bladwijzer zijn trouwens leuke extra’s.)

Oh wat ben ik blij; er valt nog zo veel Alice Oseman te ontdekken voor mij!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Liefdeloos : hoelang nog voor haar verhaal begint?
Titel:
Liefdeloos : hoelang nog voor haar verhaal begint?
Auteur:
Alice Oseman
# pagina's:
377 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000381647
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde, Relaties, Vriendschap, Aseksualiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Cool,
Verleidelijk
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips