Leestip van Saskia Imbert

Taalfouten begrijpen

28 maart 2024

Onlangs las ik een roman waarin tientallen taalfouten stonden. Daar kan ik mij dus vreselijk aan ergeren. Maar blijkbaar zijn er ook lezers die zich niet aan al die fouten storen of de fouten zelfs niet opmerken. Raar of normaal?

Dit boek, Het geheime leven van taalfouten, kwam dus als geroepen! Dit is geen taaladviesboek, maar wel een zoektocht naar de oorzaak van taalfouten, vol wetenschappelijke inzichten!

“Hoe beter we iets begrijpen, hoe meer we eraan kunnen doen.”

Marten van der Meulen behandelt op een toegankelijke manier diverse thema’s die met taalfouten te maken hebben. Wat is een taalfout precies? Wat is standaardtaal en hoe is die ontstaan? Wie bepaalt er wat goed en fout is in de Nederlandse taal? Wat doet een taalwetenschapper? Er wordt vooral veel aandacht besteed aan het ontstaan en de werking van taaladvies, taaladviesboeken, de Taalunie en Van Dale. De hoofdstukjes over leenwoorden, stijlfouten, waarom mensen fouten maken en waarom er toch fouten blijven staan in een tekst vond ik persoonlijk het meest interessant. Er wordt ook dieper ingegaan op de kwesties als/dan, een aantal mensen zijn, de dubbele ontkenning , een hele goede morgen, zich beseffen,… ook boeiend natuurlijk!

Dit boek is een aanrader voor iedereen die met taal begaan is, interesse heeft in taalontwikkeling en sluit misschien ook mooi aan bij een studie over taal. Ik las af en toe een paar hoofdstukken. Je moet er wel je tijd voor nemen en de wetenschappelijke aspecten even laten inwerken, want er komt heel wat informatie op je af.

Ik heb zeker weer wat bijgeleerd én Tante Betje leren kennen! En ja, ik begrijp nu een beetje beter waarom mensen bepaalde taalfouten maken, oef!

Leestip van Saskia Imbert

Het geheime leven van taalfouten : (hoe ze ontstaan en waarom ze standhouden)
Titel:
Het geheime leven van taalfouten : (hoe ze ontstaan en waarom ze standhouden)
Auteur:
Marten van der Meulen
# pagina's:
350 p.
Uitgeverij:
Sterck & De Vreese
ISBN:
9789464711561
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Nederlandse taal ; taalgebruik
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips