André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

vastbesloten om zichzelf tegen elke prijs te bevrijden

14 juli 2022

Madeline Miller (Philadelphia) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en geeft les in beide vakken. Ze woont in Cambridge, Massachusetts.
The Song of Achilles, haar eerste roman, werd in 2012 bekroond met de Orange Prize for Fiction en was een New York Times Bestseller. Miller stond ook op de shortlist voor de Stonewall Writer of the Year 2012. Haar tweede roman, Circe, was meteen een nummer 1 New York Times bestseller, en won de Indies Choice Best Adult Fiction of the Year Award en de Indies Choice Best Audiobook of the Year Award, evenals de shortlist voor de 2019 Women's Prize for Fiction. Circe won ook The Red Tentacle Award, een American Library Association Alex Award (boeken voor volwassenen van speciaal belang voor tienerlezers) en de Elle Big Book Award 2018.
Haar nieuwste werk Galatea is een boeiend geïllustreerd verhaal dat gebaseerd is op de mythen van Galatea en Pygmalion.
In het oude Griekenland is Pygmalion, een getalenteerde beeldhouwer, gezegend door een godin, die het geschenk van het leven schenkt aan zijn meesterwerk, de mooiste vrouw die ooit ter plaatse is gezien: Galatea. Zodra de houtsnijder haar tot zijn vrouw maakt, verwacht hij dat ze hem behaagt en gehoorzaam is, de personificatie van nederigheid, maar ze heeft haar eigen verlangens en verlangens naar onafhankelijkheid. Ze wordt geslagen, verkracht, gescheiden van haar dochter, gedrogeerd en opgesloten gedurende een jaar in een kamer. Dit alles om te voldoen aan de grillen en eisen van een jaloerse echtgenoot die gelooft dat Galatea, door hem gevormd, hem toebehoort en hem hoe dan ook moet gehoorzamen. Galatea In een wanhopige poging van haar obsessieve echtgenoot om haar onder controle te houden, wordt ze uiteindelijk opgesloten onder het constante toezicht van artsen en verpleegkundigen, maar met een dochter om te redden, is Galatea vastbesloten om zichzelf tegen elke prijs te bevrijden.
Met een dochter die ze van de vaderlijke dominantie wil redden te redden, is Galatea vastbesloten om zichzelf tegen elke prijs te bevrijden.
Galatea is dus de perfecte figuur om de status en de deplorabele levensomstandigheden van deze vrouwenobjecten te illustreren, onderworpen aan hun echtgenoten. Galatea is een nogal beklemmende en pessimistische roman maar door de gouden, pen van Madeline Miller en prachtig geïllustreerd door Ambra Garlaschi is het een juweeltje.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Galatea
Titel:
Galatea
Auteur:
Madeline Miller
# pagina's:
75 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081666
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips