André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een mix van situaties idealistisch maar ook rationeeL

15 september 2022

Jeroen Chabot (Den Haag 1957) studeerde kunstgeschiedenis. Hij is directeur van de Willem de Kooning Academie – Hogeschool Rotterdam. Dit is zijn eerste roman. Tot nu toe schreef hij over kunstonderwijs en trad hij op als keynote speaker op nationale en internationale congressen over kunstonderwijs.
Dat in deze debuutroman de kunst een niet onbelangrijke plaats krijgt (fotografie, theater, film)is dan ook logisch. Maar er zit nog veel meer in dit boek, het is een beetje overvol eigenlijk. Een overvloed aan thema’s al dan niet aan de actualiteit gebonden golft door het boek en belemmert een beetje de diepgang van het verhaal. Toch weet dit verhaal wel degelijk te boeien omdat er zoveel herkenbaars in zit.
Poek en Anne kiezen ervoor om ieder hun eigen weg gaan als hun huwelijk niet langer de spanning en gelijkgestemdheid kent die hen vroeger bij elkaar hield. Anne wil een nieuwe carrière in de artistieke wereld en daarnaast ook vlammende passie in bed beleven.
Poek gaat tijdens een vakantie in Griekenland steeds meer op zoek naar een manier om zijn leven betekenisvoller in te vullen. Hun gedachten duiken in een labyrint van trouw, overspel, liefde en seks, maar ook over onderwijs, populisme en democratie. Het verhaal van het tanende huwelijk vermengt zich met dat van hoopvolle migranten. We vergezellen een jihadist, met duistere bedoelingen op weg naar Den Haag, Poek met in Griekenland gevonden vluchtelingen op weg terug, en Anne die niet meer terug naar huis kan. Het is een mix van situaties idealistisch maar ook rationeel. Dit alles met op de achtergrond vluchtelingen die in Europa een nieuw leven hopen op te bouwen. Dode vogels s, verwijst naar zoon Julius’ foto’s van grotendeels platgereden vogels langs snelwegen waar hij veel succes mee oogst. Julius, die uiteindelijk de fictieve auteur van het verhaal blijkt te zijn, hoopt terugblikkend op het leven van zijn ouders een ander leven voor zichzelf en zijn vriendin op te bouwen. Het boek biedt een vlot geschreven en charmante zedenschets over gelijkheid en rechtvaardigheid, maar toch ook over luxe die zich niet iedereen kan permitteren.

open in nieuw vensterJe mening aanpassen

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Dode vogels
Titel:
Dode vogels
Auteur:
Jeroen Chabot
# pagina's:
367 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Brooklyn
ISBN:
9789492754363
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huwelijk, Migranten
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips