Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Geen voor de hand liggende novelle over hoogsensitiviteit maar met humor geschreven

14 december 2020

Deze Te Gek-novelle van de Vlaamse koningin in korte verhalen, Annelies Verbeke, is van 2019.

De 'auteur' die zichzelf ook zo benoemt, krijgt bezoek van haar schaduwzijden (een strenge maarschalk en moeke Verbeke) en van Goethe, Mann, Charlotte, Werther en Lotte en gaat met hen in gesprekstherapie met de Amerikaanse psychologe en succesauteur Elaine als moderator. Het gaat erover hoe je kan deserteren tegen je eigen opgelegde commando's en breken uit je eigen leven, en tegelijkertijd deserteren tegenover alle eisen opgelegd van buitenaf, en hoe je dit moet doen.

Thema van het boekje is hoogsensitiviteit (hooggevoeligheid) met als voorbeeld de bekendste hoogsensitieve persoon uit de wereldliteratuur, Werther. Het is een zwaar boekje en niet zo'n gemakkelijk verhaal als vorige Te gek-novelles. Verbeke heeft er zeker veel van zichzelf en haar eigen twijfels ingelegd. Ze zal zich ook niet hebben laten leiden door de eis voor een gemakkelijke instap voor haar lezers, waar het in feite ook over gaat. ;-)

Een nadeel is wel dat als je Die Leiden des Jungen Werthers van Johann Wolfgang von Goethe en Lotte in Weimar van Thomas Mann niet gelezen hebt (zoals ik dus) je veel zal missen. Dat zou er wat minder duidelijk op mogen liggen zodat je ook zonder die kennis toch nog voldoende kan genieten van deze novelle. Door hoe Verbeke haar verhaal aan de man en de vrouw brengt, met veel humor, valt dit echter nog goed te verteren.

Synopsis

Een schrijfster wil haar schrijverschap beëindigen, maar haar schaduwzijden organiseren een bijeenkomst met een psychologe, met de auteurs Mann en Goethe en met enkele van Goethe's personages om haar op andere gedachten te brengen.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Deserteren : novelle
Titel:
Deserteren : novelle
Auteur:
Annelies Verbeke
# pagina's:
119 p.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
Angèle
ISBN:
9789022335789
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Literatuur
Aanbevolen voor:
Grappig,
Slim,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips