Knappe combinatie !
Als je op zoek bent naar eens een andere stijl dan een reguliere roman of een klassiek non-fictie boek, dan is wellicht ‘De man met de Panamahoed’ een goed alternatief. Met dit boek heeft Rudi Meulemans een werk geschreven dat verschillende stijlen en invalshoeken op een bijzondere wijze combineert.
Centrale figuur is Harry graaf Kessler, een veellagige, complexe societyfiguur die leefde op het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Zonder dat het boek pretendeert een biografie van deze man te zijn (het sluit het zelfs expliciet uit), leren we de graaf kennen via zijn memoires en dagboeken die zijn reizen en omzwervingen verhalen. We wandelen met de graaf mee tijdens al zijn boeiende contacten met de toenmalige politieke en culturele elite van het oude continent.
Naast deze boeiende (reis)verhalen wordt het boek helemaal bijzonder wanneer Rudi Meulemans zijn eigen leven en (reis)ervaringen laat invloeien in het verhaal van de graaf; hij reist de graaf bijna een eeuw later zelfs letterlijk achterna! Hierdoor krijgt het boek een bijzondere en waardevolle kwetsbaarheid, met een diepmenselijke en doorleefde dimensie. Een aanrader!