Iedereen die iets over de holocaust wil leren, zou deze graphic novel van Spiegelman moeten lezen. Een mustread voor leerlingen!
In 1972 verscheen er al een korte strip van 3 pagina’s met de titel Maus, wat Art Spiegelman de gelegenheid gaf om zijn vader te beginnen interviewen. Die interviews werden de basis voor de graphic novel waar hij in 1978 aan begon die hij als een serie publiceerde in het comics & graphics tijdschrift RAW dat hij met zijn vrouw toen uitgaf. Er kwamen 2 delen van: Mijn vader bloedt geschiedenis (1986) en En hier begon mijn ellende (1991). Die 2 delen zijn opgenomen in deze complete bundel.
In MAUS zijn de interviews van Art Spiegelman met zijn vader (Vladek Spiegelman) als overlever van de holocaust over zijn ervaringen in de oorlog opgetekend. Het werk geldt als postmodernistisch en is erg indrukwekkend. Spiegelman stelt de joden voor als muizen, de nazi’s als katten en de Polen als varkens. Dit antropomorfisme, het kat-en-muisspel, maakt de geschiedenis indringend zichtbaar. Gelukkig doorbreekt Spiegelman het zware verhaal én de voortdurende metafoor af en toe met humor.
Dit werk is een laagdrempelige instap doordat alles visueel heel begrijpelijk – maar niet minder choquerend - wordt overgebracht en tegelijk is het een werk van onschatbare waarde in de getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog. Uniek in zijn uitvoering en impact!
Tekst en beeld maken deze graphic novel tot een geweldig leerstuk over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, en het effect ervan op de Europese joodse gemeenschap. Door de tekeningen blijft het verhaal nog meer beklijven.
Met Maus verwierf Spiegelman wereldfaam, het boek werd vertaald in meer dan twaalf talen en het is de enige graphic novel die ooit de Pulitzerprijs heeft gewonnen.
Vertaler: Jessica Durlacher