André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

markante verschillen tussen de twee culturen

12 november 2023

Voor zijn nieuwe boek 'Nou En' met de ondertitel 'Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn' gaat Patrick Van Gompel op zoek naar de ziel en het karakter van de Nederlanders.

Hij interviewde achtentwintig Nederlanders waarvan drieëntwintig bekend zijn. Sommigen hebben een grote band met België. Drie ervan zijn stripmakers: Gerrit de Jager, Aimée de Jongh en Dick Matena wiens vrouw Nelleke de Boorder, die door Matena geïllustreerde kinderboeken schrijft, ook door Van Gompel is geïnterviewd.

De anderen geïnterviewde Nederlanders zijn Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Geert Mak, Jan Jaap van der Wal, Jan Mulder, Joost de Voogd, Joris Luyendijk, Kader Abdolah, Lale Gül, Makkie Metsemakers, Mensje van Keulen, Mirjam Van Veen, Myrthe Van Velden, Paulien Cornelisse, Rijkele Betten, Rini Leijten, Rob van Essen, Sylvana Simons, Tommy Wieringa, Vic van de Reijt, Walter Hendrickx en Wierd Duk.

Er zitten vijf lagen in het boek. De auteur heeft de interviews met deze mensen verknipt in een tiental hoofdstukken, per onderwerp: de strijd tegen het water (zo belangrijk voor Nederland), de invloed van Luther en Calvijn, de naweeën van de koloniale tijd, enzovoort.
Een ander aspect waar de voormalige VTM reporter dieper op ingaat zijn echter wel de markante verschillen tussen de twee culturen. Zo zijn Nederlanders over het algemeen directer in hun communicatie en durven ze meer confrontaties aan te gaan.
'Nou En' is een aangenaam boek om te lezen want je krijgt een heel ander zicht op onze Noorderburen.

Over de auteur:
Patrick Van Gompel (1957, Turnhout) startte zijn journalistieke loopbaan in 1978 als regionaal correspondent voor Het Laatste Nieuws en De Volksgazet. Van 1983 tot en met 2003 is Van Gompel medeorganisator van De Stripgidsdagen in Turnhout. In 1995 schrijft hij samen met Ad Hendrickx het boek Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal. Voor zijn inzet voor het beeldverhaal ontvangt hij in 2003 de StripVos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de beroepsvereniging van striptekenaars. In 2019 krijgt hij het Gulden Boek, een onderscheiding van boek.be voor zijn enthousiasmerende journalistieke werk voor het boek. Hij is jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs én bierbrouwer.

In Van onze verslaggever ter plaatse, schreef Patrick Van Gompel vol passie over vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Nou en.
Auteur:
Patrick Van Gompel
# pagina's:
328
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Grappig

Gerelateerde leestips