Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wat een vrouwen!

13 november 2023

Hilma af Klint. Door: Sofia Lundberg, Alyson Richman & M.J. Rose.

Tot voor kort had ik nog nooit van af Klint en haar 4 vriendinnen (De Fem) gehoord. Ondertussen heb ik 24 uur in hun nabijheid doorgebracht, zo snel vloog ik door dit geweldige boek, dat ze voor mij ook een beetje als vrienden zijn gaan aanvoelen.

Elk boek dat een vergeten/miskende/ondergewaardeerde vrouw in de spotlights zet is een boek naar mijn hart. Lundberg, Richman en Rose brengen in dit boek zelfs hulde aan 5 vrouwen; ze geven hen (door middel van fictie) een stem, een platform om hun fascinerende werk te delen. Ik ben giga hard onder de indruk. Niet alleen van De Fem maar ook van de 3 schrijvers; die samen een uitermate boeiend maar ook spannend en vlot leesbaar verhaal schreven. Het is ook prachtig dat zij drieën samenwerkten aan één werk, net als de vijf vrouwen die samenwerkten aan de Schilderijen voor de tempel.

Alles aan Hilma af Klint en haar groep van vijf is fascinerend: hun salons op vrijdagavond, het aanroepen van de geesten, de visioenen die ze kregen en de schilderijen die ze op basis daarvan maakten. Maar ook hun levens en relaties onderling. Het waren stuk voor stuk moedige, vrijgevochten, open minded vrouwen die het lef hadden om hun gevoel te volgen. Ze waren hun tijd ver vooruit.

Jammer dat af Klint nooit de erkenning voor haar baanbrekende werk heeft gekregen die ze verdiende. Dit boek is een opmaat naar meer; ik wil haar werken zien, meer over haar lezen en ook meer over De Fem en hun inbreng weten. Ik hoop dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Een inspirerend topje!

Synopsis

Een groep van vijf vrouwen uit de kunst- en schrijfwereld in het 19e-eeuwse Stockholm gaat de confrontatie aan met de artistieke en maatschappelijke tradities van hun tijd.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Titel:
Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Auteur:
Sofia Lundberg
# pagina's:
302 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083335827
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunstenaarskringen ; Zweden ; 19de eeuw, Vrouwen
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips