Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Ruimte

19 juli 2022

Buitenleven. Door: Nina Polak.

Als u dit boek niet koopt voor de inhoud, koop het dan voor de prachtige cover, door Loes Faber (dé Loes van Nina). Uitgeverij Prometheus maakte er een mooie versie van: de warmgele cover met een blokdruk illustratie is op een soort van dik tekenpapier, met flapjes waaronder u een warm groen binnenwerk ziet: prachtig. Net als de inhoud.

Ik zag Nina in Brommer op Zee (zeker terugkijken als u het nog niet hebt gezien) en daar vertelde ze dat Buitenleven een soort van alternatieve toekomst roman is aangezien Polak en Faber er ook over hebben gedacht om op het platteland te gaan wonen. Als u het boek hebt gelezen kan u (net als ik) denken: gelukkig is dat niet doorgegaan.

Want ja, het uitgestrekte noorden biedt veel leegte en rust maar niet iedereen aardt daar even goed. De ruimte rondom hen geeft ook ruimte voor minder fraaie gedachten en gevoelens. Esse bloeit open in haar tuin, Rivka kampt met een writer’s block. De kennismaking met Eva (inderdaad een soort van mannelijke Dirk De Wachter, zoals ik ergens las) brengt alles in een (negatieve) stroomversnelling.

Rivka en Esse doen hun best om van hun nieuwe huis een warme thuis te maken, om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving en de (vaak cliché) mensen die er wonen. Soms leest Buitenleven als een soort van parodie op ‘het buitenleven’ maar veel vaker gaat het over de (communicatie)problemen tussen mensen, geliefden en welke gevolgen die hebben. Esse, Rivka, de vele nevenpersonages en zelfs Sibbe de hond komen voor je ogen tot leven en slepen je, vol dreigende onrust, mee doorheen hun verhaal.

Buitenleven is een boek dat je oppakt en niet meer neerlegt tot het uit is. Ideale vakantielectuur, zeker als u aan het glampen bent op een idyllische geitenboerderij ;)

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Buitenleven
Titel:
Buitenleven
Auteur:
Nina Polak
# pagina's:
237 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044648348
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lesbische vrouwen, Platteland
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips