André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Waan of realiteit?

20 september 2022


Annel de Noré werd in 1950 geboren in Paramaribo en woont vanaf 2000 hoofdzakelijk in Nederland. Haar grote roman Lambarosa is zo beeldend en doorleefd dat je het boek niet kan wegleggen. In het derde deel van de roman komen de eerste twee gedeelten op mysterieuze wijze samen. Het is een filosofisch stuk over de omgang met onzekerheden. In 2021 verrast zij met haar poëziedebuut Exit.

Berichten uit het verleden. Pemba doti van Annel de Noré is een intrigerende en spannende roman, die je zowel als thriller maar ook als psychologische roman kan lezen. Het is in elk geval een buitengewoon intelligent verhaal dat op diverse wijzen kan geïnterpreteerd worden.

Het hoofdpersonage Dorothy heeft net een vechtscheiding achter de rug. Nu is zij alleenstaande moeder maar werkt als boekhouder heel hard in een bedrijf. Als haar baas Errol haar voor de zoveelste keer vraagt op een vrijdag over te werken, gaat zij schoorvoetend, maar met grote tegenzin akkoord. Ze durft niet weigeren omdat het een goed betaalde job is en haar baas Errol zich heel sympathiek opstelt.

Terwijl ze alleen op kantoor is ontvangt ze op haar werkaccount mails van een haar onbekende, die zichzelf Maya Pritip noemt. De mails nemen steeds indringender en intimiderender vormen aan, en gaan algauw over in regelrechte, onverholen dreigementen. Op een gegeven moment herinnert Maya Pritip Dorothy aan een voorval van exact 17 jaar geleden: op vrijdag 3 maart 2000, tussen 11 en 12 uur ’s morgens, vond er iets plaats waar zij nú verantwoording voor zou moeten afleggen.

Berichten uit het verleden ontspint zich tot een ijzingwekkend beklemmend verhaal . Is Dorothy psychisch bezweken onder de druk en uitputting, en is zij zwaar overspannen geraakt? Lijdt zij aan waandenkbeelden, draait zij door? Of heeft iemand ‘uit het verleden’ het werkelijk op haar gemunt, en is diegene uit op genoegdoening, op wraak? Maar welk perspectief is betrouwbaar? Het wordt een kluwen van angstaanjagende momenten en Doroty (de lezer ook niet weet niet wie ze nog kan betrouwen zichzelf inbegrepen. Een schitterend en aangrijpend boek.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Berichten uit het verleden. Pemba doti
Titel:
Berichten uit het verleden. Pemba doti
Auteur:
Annel De Noré
# pagina's:
260 p.
Uitgeverij:
In de Knipscheer
ISBN:
9789493214279
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wraak
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Adembenemend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips