André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een woelig jaar

21 december 2021Door André Oyen

op 20/11/2021

Sylvie Marie: Alles valt
Productcode (EAN): 9789464340525
Verschijningsdatum: 28/10/2021
Uitvoering: Paperback
Afmetingen: 140 mm x 210 mm
Gewicht: 481 g
Sylvie Marie startte haar rijke literaire carrière met publicaties in tijdschriften zoals Het Liegend Konijn. In 2009 debuteerde ze met haar bundel Zonder. Datzelfde jaar won ze ook de wedstrijd "Humo's Gouden Aap" en werd ze aangesteld als "huisdichter" van dat tijdschrift. In 2010 begeleidde ze in Tielt het project 'Iedereen stadsdichter' dat met behulp van de inwoners resulteerde in een collectief stadsgedicht. Van 2011 tot 2012 was ze dorpsdichter van Sint-Gillis-Waas.

De bundel Toen je me ten huwelijk vroeg (2011) werd drie keer genomineerd voor literaire prijzen. Met de bundel Altijd een raam won de dichteres de Prijs Letterkunde provincie Oost-Vlaanderen.

Behalve op papier is ze ook op het podium erg actief. Ze werkte hiervoor verschillende formats uit, zoals 'Poëziepingpong'. Ook begeleidt ze wekelijks de cursus Schrijver in de academies van Gent, Tielt en Ieper en is ze redacteur bij het literaire tijdschrift Deus ex Machina .
Alles valt is de tweede roman van schrijfster en dichteres Sylvie Marie. Haar eerste roman Speler X vond ik ‘formidable’. Het verhaal speelt zich af bij een topclub in de Engelse Premier League en geeft een goede kijk achter de schermen van het topvoetbal. Ik vind het persoonlijk super dat Speler X door een vrouwelijk auteur gestalte gegeven werd om het verhaal een romanvorm te geven zodanig dat het vlot leesbaar is en het ook niet te zeer jongens onder mekaar lectuur wordt. Persoonlijk vond ik het een uitzonderlijk goed boek dat alle potentie heeft om massaal mannen én vrouwen aan te spreken: Citaat : Voetbal maakt van mannen wat blond haar doet met vrouwen; Het zadelt ons op met het label Domme voetballers. We denken met onze benen in plaats van met het hoofd en als we ons hoofd al eens gebruiken is het om een bal te koppen.

In Alles valt beschrijft ze genadeloos het leven van Roderik De Roo en zijn vrouw Caro. Ze wonen in Gent en hebben een zoontje, Cas. Roderik werkt als ondertitelaar bij de VRT. Caro geeft les fysica. De zwaartekracht is dan ook onmiskenbaar belangrijk misschien iets te belangrijk in deze roman.
Alles valt beschrijft minutieus een woelig jaar uit het leven van de bijna dertigjarige Roderik Deroo. Samen met zijn vrouw Caroline en zoontje Cas vormt hij een doorsneegezin. Alles lijkt perfect, maar onderhuids woekert bij Roderik een grote waaromfase. Op het werk begaat hij onvergefelijke (soms wel grappige) blunders en thuis is hij alcoholverslaafd en schittert hij door afwezigheid. Het leven in de Gentse Stropstraat snijdt hem stilaan de adem af. Wanneer bij een banale ruzie de kleine Cas in de brokken deelt, komt Roderiks hele bestaan op de helling te staan.

Alles valt is een speels gestileerde roman over hoe allerlei in wezen doodnormale gebeurtenissen tot dramatische wendingen leiden en over hoe obscuur verdriet in staat is het spanningsveld tussen hypothese en werkelijkheid op te heffen.
Een buitengewone intelligente roman.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Alles valt : roman
Titel:
Alles valt : roman
Auteur:
Sylvie Marie
# pagina's:
332 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464340525
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gezin
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips