Wie jarig is, trakteert… koffie, koeken en leestips à volonté!

2 mei 2024

Door Judith Buysse.

Wie afgelopen zaterdag toevallig rondliep in Bibliotheek Permeke op het De Coninckplein had geluk… Antwerpen Leest werd vier jaar en trakteerde op koffie, koeken en veel smakelijke boekentips. Ikzelf was er niet toevallig. Bij binnenkomst schreef ik mijn boekentip op en mocht in ruil daarvoor aanschuiven voor koffie van de barista. Met vervolgens in mijn ene hand een koffie en in mijn andere een koek keek ik wat onwennig om me heen. En nu… in gesprek gaan met vreemden over boeken?

Het is er in ieder geval gezellig druk, groepjes mensen staan te praten en ook ik ben snel in gesprek met andere bezoekers. Gelukkig zijn verhalen een goed middel om het écht ergens over te kunnen hebben. Ook de opzet van het evenement leent zich er goed voor. De tafels met stadslezers zien er uitnodigend uit.

Achter een van de eerste tafels staat Antwerpen Leest-redacteur Tony die tips geeft om een leuke boekentip te schrijven. Daar focust Antwerpen Leest immers voor een groot deel op: boekentips van lezers voor lezers. Toch maakt het ene leesadvies je al enthousiaster dan het andere. Denk bij het schrijven bijvoorbeeld aan het volgende:

  1. Zeg iets over jouw waardering van dit werk in een bredere context. Heb je meer werken gelezen waar je het mee kan vergelijken? Wat is jouw autoriteit? Heb je veel over dit onderwerp, in dit genre of van deze auteur gelezen?
  2. Zorg voor een vlotte schrijfstijl, gebruik bijvoorbeeld zinnen met slechts één woord. Speel met ritme, alliteratie, een originele vergelijking, …
  3. Maak het daarnaast ook persoonlijk: wat specifiek sprak jou aan, waar let je op bij de keuze voor een boek?

Meer aanwijzingen voor het schrijven van een goede leestip vind je hier.

AL Stand2

Voorlees- en prentenboeken

Vervolgens sprak ik Katrien, de stagiaire van Permeke die een mooie selectie kinderboeken had uitgezocht, zoals de verschillende uitstalhoekjes in de bib die elke maand rond een nieuw thema worden opgebouwd. Ze maakte haar selectie op basis van aansprekende verhalen die helpen om je als kind erkend te voelen in het ervaren van lastige dingen en emoties. Met veel aandacht voor mooie illustraties.

Op zoek naar inspiratie? Denk aan ‘Als verdriet op bezoek komt’ van Eva Eland, ‘Dino’s geven nooit op’ van Smriti Halls, ‘Mol kan iets’ van Marieke van Hooff, ’Otto houdt niet van drukte’ van Yoeri Slegers, het kleurrijke ‘Knopje’ van Shamisa Debroey en ‘Heb jij misschien Dinosaurus gezien?’ Sowieso heeft de bib veel te bieden voor kinderen van alle leeftijden. Van boeken en leuke leeshoekjes tot een uitgebreid programma aan activiteiten.

Katrien

Genres

Ook de stadslezers Els, Wendy, Nick, Nathalie en Patrick mochten ieder een boekentafel bemannen. Ze hadden elk een genre gekozen en het beste uit hun boekenkast uitgestald. Toen een plaatsje vrij kwam bij Nick zag ik mijn kans. Een paar van zijn tips verraadden een grote interesse in Hannah Arendt: ‘Antisemitisme’, ‘Imperialisme’ en ‘Totalitarisme’ en ‘Hannah Arendt: For Love of the World’ van Elisabeth Young-Bruehl. Dat laatste werk was me onlangs ook aangeraden zeker te lezen als ik me in Arendt zou willen verdiepen. Nick vertelt: “Haar denken wijkt af van het mijne, maar dat maakt haar niet minder interessant. Je kan zeggen dat ik een zekere haat-liefdeverhouding heb met deze auteur.”

Naast andere maatschappijkritische en politieke boeken valt ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ van Dirk De Wachter me op. De populaire psychiater had ik niet meteen op deze tafel verwacht, hoewel het zeker in het genre past. Nick herkent veel in De Wachters boodschap: “Ook met hem zou ik wel eens in gesprek willen gaan. Zijn boeken neem ik vaak vast in tijden dat het wat moeilijker gaat.”

Tips nick

Verder nam stadslezer Els het thema ‘Vrouwen, vrouwen, vrouwen!’ voor haar rekening. Nathalie stortte zich op romans en kortverhalen, Patrick deelde zijn liefde voor strips en Wendy nam onder andere ‘Bloedbroeders’, ‘Dertien’ en ‘Het Evacomplex’ mee… juist: thrillers! Meer weten over hun tips? Ze vertelden er eerder meer over.

Patrick strips

Lezen door gevorderden

Toen was het tijd voor auteurs Erik Vlaminck en Esohe Weyden om in gesprek met elkaar te gaan over hun leestips. Elk hadden ze vijf boeken meegenomen. Ze werden wervend en warm aangekondigd door Antwerpen Leest-verantwoordelijke Magy De Bie. Esohe Weyden is (spokenword)dichter, auteur, presentator, jurist en dus drukbezet. Ze debuteerde twee jaar geleden met de dichtbundel ‘Tussentaal’. Erik Vlaminck is een sociaal bewogen roman- en theaterauteur. Hij werd bekend met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw en brak door bij een ruim lezerspubliek met Suikerspin en Brandlucht. De bijna 70-jarige schrijver heeft een boekenkast met exact 1.000 boeken. Eén boek erin betekent een ander eruit. Hebben deze auteurs meer gemeenschappelijk dan enkel hun uitgeverij, Vrijdag?

Hun verschillende profielen, achtergronden en voorkeuren bleken een zeer interessante dialoog op te leveren die ook de aanwezigen uitdaagde hun visie te delen. De bezielde toelichtingen rond hun favoriete boeken leveren kleine discussies of een literaire beschouwing op, die op zichzelf als podcast het luisteren waard zouden zijn. De auteurs wisselen elkaar af en met de volgende boeken.

EE

‘Yaya Na Leki’ van Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo, ‘Ge(e)neratie’ van Julien De Wit, ‘Groetjes uit Vlaanderen’ van Mohamed Ouaamari en ‘Doe het toch maar’ van Babs Gons zijn de favoriete boeken van Weyden. Vlaminck wil ons kennis laten maken met ‘Het jongensuur’ van Andreas Burnier, ‘Dubbelspel’ van Frank Martinus Arion, ‘Het leven en de dood in de ast’ van Stijn Streuvels, ‘Het verhaal van de dienstmaagd’ van Margret Atwood en breekt een stevige lans voor het werk van Roger van de Velde met ‘De knetterende schedels’.

Bibliotheek Permeke vormde het perfecte decor voor dit leesontbijt. De gebruikelijke bedrijvigheid zorgde voor een fijne sfeer en een laagdrempelige manier om aan te sluiten. Als Antwerpen Leest en de Antwerpse bibliotheken als doel hebben om literatuur in het hart van de samenleving te krijgen, dat lijkt dat hier geslaagd. Met veel energie, inspiratie en leestips ga ik het weekend in. Eigenlijk zou ik maandelijks naar zo’n leesontbijt willen, wellicht met ook steeds een wisselend thema.

EE publiek

Wordt… hopelijk… vervolgd?

Benieuwd naar alle leestips?

  • De aanraders van de 5 stadlezers, Erik Vlaminck en Esohe Weyden vind je hier.
  • Alle boeken die werden aangeraden door het aanwezige publiek staan in deze lijst.

Ben jij graag als eerste op de hoogte van onze activiteiten en van literair nieuws in Antwerpen? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Wendy boekentip