Twee lezers testen het digitaal aanbod van de bib

22 augustus 2023

Sinds dit jaar kan je bij de Antwerpse bibliotheken naast je "gewone" abonnement een digitaal abonnement nemen en films streamen, e-boeken ontlenen of het digitaal krantenarchief raadplegen.

Twee lezers testen het digitaal aanbod voor ons uit, in de druilerige julidagen.

Vanuit mijn luie zetel

Door Méphis, aka Evelyn Mérida

Het is een typisch Belgische zomer. De ene dag stijgen de temperaturen vlotjes boven de vijventwintig graden, andere dagen doen meer aan herfst denken. Met een dekentje, warme choco, laptop, en niet te vergeten het gezelschap van mijn twee katten Orpheo en Xena, heb ik alles in huis om te kunnen genieten van het digitaal aanbod.

Voor 25 euro per jaar* kan je een combi abonnement kiezen; hierbij krijg je gedurende één jaar toegang tot het volledige aanbod van de bib. Zo kan je niet enkel boeken uitlenen in je lievelingsbibliotheek, maar heb je ook een ruim aanbod aan films en documentaires. Wie graag onderzoek doet en hiervoor krantenartikelen dient te raadplegen kan hier terecht in het krantenarchief.

Als boekenworm begeef ik mij zeer graag in de bib om in gedachten te verdwalen tussen al die verhalen. Niets evenaart de aanraking met een boek, de geur van papier en het ritselend geluid van een blad dat omgedraaid wordt. Toch heb ik de overstap naar de e-reader gemaakt en moet ik toegeven dat het een handige compagnon de route is bij doktersbezoeken, treinritten, reizen enz. Dat de bib hierop inspeelt is een handige meerwaarde. Als spaansprekende vind ik zelfs een beperkt aanbod Spaanse literatuur.

Als filmliefhebber voel ik nostalgie naar de tijd dat ik mij op vrijdagavond naar de videotheek begaf om mijn weekendvoorraad in te slaan. Je hebt natuurlijk nog steeds de bioscopen, maar dit is prijzig en soms blijf je liever thuis. Dan bieden de verschillende streamingdiensten soelaas. En je raadt het al, ook hier is de bib je trouwe bondgenoot. Door tijdsgebrek heb nog niets uit het aanbod gestreamd.

Voor mijn schrijfopdrachten creatief schrijven, die vaak te maken hebben met actualiteit of zaken die leven in de maatschappij, maak ik graag gebruik van het krantenarchief. Dit beschouw ik als een van de grootste troeven omdat ik hiervan gebruik kan maken op een moment dat het mij uitkomt.

Persoonlijk vind ik mijn gading tussen het ruime aanbod en geniet ik met volle teugen van mijn abonnement. Maar mijn voorkeur gaat toch naar het “hybride” abonnement, zodat ik échte boeken kan lenen maar ook op het strand op mijn e-reader kan lezen of vanuit mijn luie zetel kan streamen.

Wil je weten welk abonnement het beste bij jou past, surf dan naar https://antwerpen.bibliotheek.be/lidmaatschap-en-tarieven

Welk abonnement je ook kiest, ik wens je alvast veel leesgenot en kijkplezier. Welkom bij mijn bibliotheek.

*voor jongeren (12-25), mensen kansentarief en leerkrachten kost een combi-abonnement 15€

_________________________________________________________________________

Films streamen via Cinébib, wat en hoe?

Door Magy De Bie

Als kind van de jaren 70, dus geen “digital native”, moet ik me in de digitale wereld telkens even oriënteren. Dat lukt aardig, al heb ik toch altijd wat koudwatervrees. Zo ook met het digitaal abonnement van de bib.

Boeken wil ik kunnen voelen, de geur van het papier ruiken. Dus tot nu toe is het cloudLibrary-aanbod en lezen op een e-reader niet echt aan mij besteed. Misschien zwicht ik ooit wel, als ik eens voor langere tijd licht bepakt zou willen reizen. Dan is een compacte e-reader toch een stuk handiger dan een stapel zware boeken. Wie weet. Als ik doorklik naar het aanbod, vind ik wel een resem aan interessante suggesties gegroepeerd per categorie. Erg aanlokkelijk toch wel.

Maar het streamingaanbod interesseerde me meteen, temeer omdat het aanbod op Netflix en consoorten me niet altijd kan bekoren. Voor mij mag het wat artistieker, wat cinéfieler. Dus besloot ik om Cinébib eens uit te testen.

We beginnen bij het begin: de website van de bib. Hier staat info over hoe Cinébib werkt en wat de platformen Sooner en Dalton te bieden hebben. Tof, zo kan ik meteen concreet aan de slag.

Op het Sooner-platform moet je je abonnement éénmalig activeren. Let op dat je dit doet via je “Mijn bibliotheek” profiel. Je hoeft dus niet nog eens je email in te geven, gewoon op het bib-icoontje rechtsonder klikken. Dat was voor mij de eerste keer niet zo duidelijk.

Het is goed dat ik vooraf wist dat je bij Sooner niet élke film gratis kan kijken. De films met een geel eurotekentje zijn betalend, maar het gratis aanbod blijft meer dan ruim genoeg, zeker 1500 films. Je kan, net zoals bij Netflix, zoeken per genre: drama, komedie, misdaad, sci-fi, animatie,…voor elk wat wils. Ik keek ondertussen al drie erg leuke films: ‘The Lobster’, ‘Maggie’s plan’ en ‘Blue Jasmine’. Je kan ook films die je later wil bekijken, opslaan in een lijst.

Op Dalton kan je kortfilms, documentaires van Doccville, wereldcinema van MOOOV Filmfestival en de leukste kinder- en jongerenfilms van JEF bekijken. Zeker interessant als je kinderen hebt dus! Je kan filteren op categorie, duur of bepaalde tags. Veel is gratis, voor Dalton+ betaal je extra.

Ik bekeek op dit platform al het prachtige ‘Silence of the tides’, een korte docu van 4 minuten over het Waddengebied. Zeker zin om dit aanbod aan kortfilms verder te ontdekken!

Chromecasten lukte me tot nu toe nog niet, al staat er op de website dat dit zou moeten lukken…iets om verder uit te zoeken.

Het krantenarchief is ook iets om later te ontdekken, als ik het eens nodig heb. Lijkt me erg interessant voor studenten, bij voorbeeld, die voor een schoolopdracht of scriptie gericht specifieke informatie kunnen opzoeken. Of als je je wil verdiepen in bepaalde thema’s of onderwerpen.