Meerminnen verdrinken niet

6 augustus 2020

In tijden van corona worden veel evenementen verkast naar de online wereld. Zo ook de boekvoorstelling van Saskia Maaskants nieuwe historische (jeugd)roman ‘Meerminnen verdrinken niet’. Die vond op 9 juli noodgedwongen plaats bij haar thuis vanachter een scherm in plaats van bij het visserijmuseum Brusea.

Stadslezer Evi van Overveld woonde de boekvoorstelling mee en deelt graag haar ervaring.

Gewijzigde plannen

Het oorspronkelijke plan was om enkele live boekvoorstellingen te houden in Brusea. Daar duik je immers in de wereld van het boek. Je zou er de wereld van Janna kunnen zien, ruiken en proeven. Maar dat feestje ging dus niet door. Gelukkige raapte auteur Saskia Maaskant al haar goeie moed bij elkaar en bokste ze een online alternatief in elkaar.

Op 9 juli om 20u precies was het dan zover. Saskia ontpopte zich als schermgezicht. Ze nam ons mee naar het Zeeuwse mosselvissersdorp Bruinisse in 1911, we kregen toch via filmpjes een rondleiding door Brusea (waar je nu een audiotour kan volgen over het boek) en ze las voor uit eigen werk. Omroep Zeeland legde alles achter de schermen vast en maakte er een mooi verslag van. Kortom, de alternatieve invulling bleek een waardig alternatief.

Herbekijk de boekvoorstelling hier.

Over ‘Meerminnen verdrinken niet’

‘Meerminnen verdrinken niet’ is een spannend verhaal voor jong en oud over de vergeten Stormramp van 1911 (Bruinisse – Zeeland). Saskia Maaskant baseerde zich voor haar nieuwe boek op ware gebeurtenissen en deed er de nodige research voor. Het mag dus met trots het label historische (jeugd)roman dragen.

“De schepen rammelden en beukten. Ze kraakten, in de kolkende en knetterende branding, op golven die hoger waren dan de dam zelf. En het volgende moment suisden er basaltblokken door de lucht. Ze vlogen weg, alsof het sneeuwvlokken waren in een glazen bol die hard werd geschud. En dat was het einde van de Langendam.”

Zo lezen we over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Over de vergeten Stormramp die het dan grootste mosselvissersdorp van Nederland overkwam. En hoe je de hevigste stormen kunt trotseren. En er is ook een link met onze stad. Het hoofdpersonage Janna vaart immers stiekem mee naar Antwerpen. Want je weet het of niet, maar in het begin van vorige eeuw voeren vele volgeladen Bruuse mosselkotters richting Antwerpen om daar hun vracht af te zetten.

Zus Vicky maakte een machtige illustratie bij het verhaal dat de cover en het binnenwerk siert. Een zoekplaat als het ware waar je uren naar kan turen en steeds nieuwe dingen in ontdekt.

Meerminnen verdrinken niet

Meerminnen verdrinken niet
(Saskia Maaskant)

Vanaf 12 jaar (ook voor volwassenen)
€ 15,99
216 blz.
ISBN: 9789002270604

Davidsfonds Infodok

Lees veel meer over het boek op www.meerminnenverdrinkenniet.nl

Meerminnen