Jouw boekhandel in tijden van corona

23 april 2020

‘Boeken toe’ zei de nationale veiligheidsraad. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen werden alle zogezegd niet-essentiële winkels opgedragen om de boeken neer te leggen en de winkel te sluiten. Soms maakt ook een regering die het beste met ons voor heeft wel eens een inschattingsfout… Natuurlijk zijn boeken en lezen wél essentieel, nu meer dan ooit. Lezen zit immers in ons hart, in onze ziel en in ons bloed. Welnu, bloed kruipt waar het niet gaan kan en ook onze Antwerpse boekhandelaars hebben hebben zich razendsnel aangepast aan de nieuwe omstandigheden. Bij de meeste boekenvakkers uit onze mooie Scheldestad kan u nu online terecht. Minstens even gemakkelijk als bestellen bij een grote speler, maar met veel meer liefde en passie verzorgd.

Daarom doen we hier een warme oproep om in tijden van onzekerheid boeken en cadeaukaarten te bestellen bij uw favoriete lokale boekhandelaar. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het Antwerpse boekenlandschap alleen maar sterker uit de lockdown komt.

Hieronder vindt u een overzicht van waar u nog steeds terecht kunt voor al uw literaire noden.

De Groene Waterman

Nu het slot op de deur hangt in de Wolstraat, kunt u bij deze gezellige boekhandel terecht via dit bestelformulier. Het personeel staat nog steeds elke weekdag tot uw dienst om je nieuwe aanwinsten bij jou in huis te krijgen. Gratis levering heb je vanaf een bestelling van €30 en voor wie graag altijd op de hoogte is van wat er nieuw in de winkel binnenkomt, kan je de rubriek ‘net uitgepakt’ volgen op facebook, instagram of de website.

Kartonnen Dozen

Deze boekhandel, vernoemd naar de gelijknamige roman van Tom Lanoye, zet zich als expertisecentrum in voor de holebitrans-gemeenschap in het Antwerpse. In hun aanbod vind je zowel fictie als non-fictie over lgbtq+ en activistische thema’s. Ook voor DVD’s en tijdschriften kan je terecht bij Kartonnen Dozen. In corona-tijden kan jammer genoeg niet meer binnenstappen het huiselijke filliaal in de Draakstraat, maar op hun webshop is het gewoon business as usual. Vanaf een bestelling van €25 geniet je al van gratis levering.

't Stad Leest

Wees maar zeker dat ‘t Stad Leest, ook in tijden van Corona. Bestellen kan je via info@stadleest.be, 03 233 08 80 of via de website. Iedereen die binnen de ring woont en voor 16u voor €25 aan boeken bestelt, ziet zijn pakketje de zelfde dag nog per fiets geleverd worden. Iedereen buiten de ring geniet vanaf €60 van gratis levering. Als je tijdens deze corona-tijden ook nood hebt aan gedeeld leesplezier kan je tevens elke dag om 17u terecht op de facebook-pagina van ’t Stad Leest voor een live voorleessessie.

CronopiO

Na de koffiebar moest ook de boekenwinkel van Cronopio de duimen leggen voor de nationale veiligheidsraad. Geen zorgen, de bezielde zaakvoerders staan je nog steeds met hand en tand bij in jouw literaire ontdekkingstochten. Bestellen kan via klantenbestelling@cronopio.com en leveringen zijn gratis vanaf €50. Bij Cronopio kan je zeker ook terecht voor een uitgebreide collectie anderstalige werken in het Spaans, Engels en Frans.

Cronopio

Boekenmarkt de Markies

Deze boekhandelaar die de doorwinterde Antwerpse Lezer zeker kent van hun jaarlijkse stockverkoop in het Zuiderpershuis laat de koopjesstrijd gewoon voortwoeden via hun webshop. Bij de Markies vind je vaak oudere titels die een tweede leven hebben gekregen aan een lagere prijs. Ideaal voor de koopjesjager dus. Elke bestelling wordt gratis aan huis geleverd vanaf €40.

Luddites Books & Wine

De allernieuwste aanwinst in het Antwerpse boekenlandschap is Luddites Books and Wine. Deze boekenwinkel én wijnbar opende de deuren nog maar net in het voorjaar van 2020. Als je deze winkel dus graag wilt leren kennen na het aflopen van de lockdown, kan je ze beter nu al maar wat steunen. Op hun webshop kan je nog steeds terecht om te snuisteren in hun grote aanbod aan Nederlands- en Engelstalige boeken. Iedereen die graag meerdere geneugtes des levens met elkaar combineert, kan ook gebruik maken van de vouchercode WINEME voor 25% korting op welke wijnbestelling.

BEO Stripwinkel

Beo Stripwinkel staat al sinds 1977 paraat voor de Antwerpse stripliefhebber. Deze oude vos heeft zijn streken echter nog niet verloren. Hij heeft er met online bestellingen zelfs eentje aan zijn arsenaal toegevoegd. Bestellen kan je als je een account aanmaakt op de website of via het mail-adres beostripwinkel@skynet.be. Bestellingen worden tweemaal per week verstuurd, dus lang hoeft u alleszins niet te wachten om u in uw nieuwe aanwinst te verdiepen. Bovendien krijg je ook bij Beo 10% korting op elke online aankoop.

Mekanik Strip

Zelfs de superhelden van Marvel en DC Comics konden de social-distancing maatregelen niet voorkomen. De superhelden die Mekanik Strip uitbaten daarentegen, leveren nog steeds dappere strijd om iedereen van hun gigantische aanbod aan strips, comics, graphic novels en nog veel meer te laten genieten. Op de webshop kan je zelfs gebruik maken van de voucher-code CORONA2020 om te profiteren van 10% korting op elke bestelling. Leveringen zijn gratis vanaf €20 voor al wie binnen een straal van tien kilometer woont en voor iedereen die ietsje verder woont vanaf €50.

Stripwinkel Alex

Deze mooie stripwinkel en uitgeverij van strips in Berchem gaat ook niet bij de pakken neerzitten in tijden van social distancing. In afwachting van het lanceren van hun nieuwe website kan je nog steeds bestellingen plaatsen via stripwinkelalex@proximus.be.

Buchbar

Nu deze gezellige boekhandel de deuren moest sluiten, moet je jezelf voorzien van Latté's en cake. Voor alle andere geneugten die Buchbar aanbiedt, kan je wel nog steeds bij hen terecht. Bijna alle boeken in het aanbod van Buchbar zijn gelezen door de eigenaars voor ze op de rekken komen. Zo heeft elk verhaal al meteen een heel persoonlijke stamp of approval. Bestellen bij Buchbar kan via hello@buchbar.be en er wordt geleverd in de regio Antwerpen-Mechelen-Leuven.

Benjamin Heirbaut