Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Witte raven

11 januari 2021

Zwarte merels, witte merels. Albinisme en andere kleurafwijkingen bij vogels. Door Harvey van Diek en Hein van Grouw.

Ik ben geen vogelaar, noch vogelkenner. Maar ik hou wel van ze. Elke tatttoo die ik heb bevat één of meerdere vogels, ik heb verschillende voederhuisjes in de tuin en als ik op vakantie ga naar een bungalowpark (om boeken te lezen, ook over vogels) neem ik vogeleten mee. Het is tijdens zo een bungalowvakantie dat me plots iets raars overkwam: op één dag tijd zag ik 1 ‘albino merel’ en 1 ‘halve albino eend’. Thuisgekomen gaf ik mijn waarneming in op waarnemingen.be. Daar leerde iemand me dat het niet om albinisme ging maar wel leucisme.

Over dat leucisme, maar ook over albinisme, melanisme, greying,… gaat dit boek. De uitleg is zeer wetenschappelijk maar toch nog best leesbaar. Het zijn vooral de foto’s die dit boek zo geweldig maken. Vele soorten vogels in allerlei kleurafwijkingen, mooi om te zien. (Vroeger dacht men dat het om aparte soorten ging maar ondertussen weten we beter.)

1 ding kan ik alvast verklappen: witte vogels zijn meestal vogels met leucisme en geen albino’s. Het kan dus voor henzelf helemaal geen kwaad dat ze een afwijkende kleur hebben. En het mooie is dat het blijkbaar voor hun liefdesleven niets uitmaakt. Ze vinden even vaak een partner en krijgen meestal ‘gewone’ nakomelingen. Ik vind dat iets heel geruststellends en ook iets waar wij mensen nog veel van kunnen leren.

Dit boek is echt een aanrader voor wie op de één of andere manier van vogels, in welke kleur dan ook, houdt.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Zwarte merels witte merels : albinisme en andere kleurafwijkingen bij vogels
Titel:
Zwarte merels witte merels : albinisme en andere kleurafwijkingen bij vogels
Auteur:
Harvey Van Diek
# pagina's:
160 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Noordboek
ISBN:
9789056156701
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vogels
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips