André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een meesterlijk staaltje vertelkunst.

11 januari 2021

Hij herinnert zich de Duitser op die barricade die een magnesiumkogel in zijn borst kreeg en in brand vloog als een vreugdevuur: zo wit dat je niet kon kijken, maar wegkijken lukte ook niet echt.
Robin Robertson is een meervoudig bekroonde Schotse dichter met meer dan tien dichtbundels op zijn naam.
Met 'Hier maak ik mijn stad' (The Long Take) brak hij, na een nominatie voor de Booker Prize, door bij het grote publiek. Poëzie en de Booker Prize. Deze onverwachte link is er na de nominatie van Robin Robertsons roman in verzen The Long Take (vert. Hier maak ik mijn stad) voor de shortlist van 2018. Als zestiger heeft de Schotse dichter Robertson (1955), werkzaam als uitgever van poëzie voor Jonathan Cape, een bekroond oeuvre van een zevental poëziebundels, naast enkele uitgaven met vertaald werk van Euripides en Tomas Tranströmer.Tot drie maal toe werd hij genomineerd voor de T.S. Eliot Prize en daarnaast bekroond met de Forward Poetry Prize voor beste debuut 1997 ( A Painted Field), beste bundel 2006 ( Swithering) en beste gedicht 2009 ('At Roane Head'). Bovendien werd The Long Take bekroond met de Goldsmith Award 2018, uitgeschreven voor romans die de grenzen van het genre openbreken en voor een nieuwe dynamiek zorgen.Protagonist van hert verhaal de Canadees Walker, een Tweede-Wereldoorlogveteraan van de landing in Normandië (D-Day), gaat gebukt onder PTSD (post-traumatic stress disorder). Hij ziet het totaal niet zitten om terug te keren naar zijn thuisbasis, het platteland van Nova Scotia. Op zoek naar 'vrijheid, anonimiteit en herstel' zwerft hij van stad naar stad, van New York naar Los Angeles en San Francisco.In 1955 besliste het stadsbestuur van Los Angeles dat de verpauperde volkswijk Bunker Hill klaar was voor renovatie. 7310 woningen, verspreid over 54 hectare, werden gesloopt en er kwamen dure flats en kantoorblokken voor in de plaats. Tegen die achtergrond vertelt de Schotse dichter Robin Robertson het verhaal van Walker, de WO II-veteraan die er aan de slag gaat als journalist en een dagelijkse strijd voert tegen zijn demonen. Walker kampt met een serieus trauma: dag en nacht raast de oorlog door zijn brein, en hoe sterker en scherper de geluiden, hoe heviger het afweergeschut en de lichtkogels hun tol eisen. Maar ergens anders kan hij niet heen. Hij keerde aanvankelijk terug naar het Nova Scotia waar hij was opgegroeid, maar diende er weer te vluchten.Deze kruising tussen een episch prozagedicht en een filmische odyssee (oftewel: een roman in rijmloze verzen) is werkelijk een meesterlijk staaltje vertelkunst.


Synopsis

Modern episch gedicht over een Canadese oorlogsveteraan die in de jaren vijftig probeert in de Verenigde Staten een nieuw bestaan op te bouwen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hier maak ik mijn stad, of Een manier om trager te verliezen
Titel:
Hier maak ik mijn stad, of Een manier om trager te verliezen
Auteur:
Robin Robertson
# pagina's:
240 p. : ill.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021417608
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oorlogstrauma's
Aanbevolen voor:
Betoverend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips