Leestip van Saskia Imbert

Sympathieke streekroman

11 januari 2021

“Nu is al dat lange wachten voorbij. Vanaf vandaag kan niets of niemand meer tussen Janna en hem komen. Hoe kwam het toch dat hij plots tot over zijn oren verliefd werd op zijn buurmeisje, terwijl hij haar zijn hele leven al kende?”

Tjeerd en Janna zijn al lang verliefd op elkaar, maar ze mogen pas verkering hebben als Janna 18 is. Tjeerd woont alleen in zijn molen. Zijn ouders zijn door de Spaanse griep overleden. Buurmeisje Janna woont met haar ouders in een molen vlakbij. Haar vader, Berend, stamt uit een echte molenaarsfamilie. Maar moeder Dora is een stadsmens. Zij kan moeilijk wennen aan het leven op het platteland, is een beetje excentriek en snakt naar nieuwe uitdagingen. Kort na de verkering tussen Janna en Tjeerd probeert Dora er vandoor te gaan met een minnaar. Maar bij het verlaten van de molen krijgt ze een slag van een molenwiek en is ze zwaar verminkt. Het ongeluk heeft grote gevolgen voor Janna en Tjeerd.

Dit is een verhaal vol intriges, leugens, spanning en romantiek! Het boek bevat voldoende afwisseling om de lezer steeds alert te houden. Af en toe is het verhaal voorspelbaar en vervalt het in clichés. Maar de auteur herpakt zich dan weer snel en zorgt ook voor een paar onverwachte wendingen.
Het is ook fijn om kennis te maken met het molenaarsleven. Mary Schoon, de auteur, heeft zeker voldoende deskundigheid opgedaan rond dit thema en deelt dit graag in haar boek. Ook het tijdsbeeld, begin jaren twintig van de vorige eeuw, en de sfeer worden zeer goed weergegeven. Knap! De hiërarchie tussen de rijke boeren en de molenaars, de vooruitgang en modernisering, het drooghouden van de polders,… je komt er alles over te weten! Soms wordt deze informatie een beetje stroef in het verhaal verwerkt, maar het is wel een interessante aanvulling.

‘Sterker dan de wind’ is een eenvoudige en verzorgde uitgave. Het verhaal is opgedeeld in 19 hoofdstukken, het lettertype is duidelijk en aangenaam. Het thema op de omslag, de molens, past perfect bij het verhaal. Spijtig dat dit beeld zo donker is, iets meer kleur en licht zou veel aantrekkelijker zijn geweest.
‘Sterker dan de wind’ is een sympathiek verhaal over familie en vriendschap, over moed en vergeving. Deze fijne streekromans, toegankelijk voor een breed lezerspubliek, beoordeel ik graag met drie welverdiende sterren!Synopsis

Als de 18-jarige Janna van haar vader eindelijk verkering mag hebben met haar buurjongen, gebeurt er iets dramatisch en komt alles op losse schroeven te staan.

Leestip van Saskia Imbert

Sterker dan de wind
Titel:
Sterker dan de wind
Auteur:
Mary Schoon
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Z&K
ISBN:
9789020538496
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips