Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Over chronisch ziek zijn

20 augustus 2020

Welkom in het rijk der zieken gaat over ziek zijn en niet beter worden. Het hoofdpersonage, Clay, wordt na een bezoek aan een kinderboerderij ziek. Zijn koorts verdwijnt, maar hij krijgt last van vermoeidheid en chronische pijnen. Uiteindelijk valt de diagnose Q-koortsvermoeidheidssyndroom.


Clay en zijn omgeving moeten leren omgaan met deze diagnose en dit boek doet dit op een symbolische manier door Clay door een parallele wereld, het rijk der zieken, te laten reizen.

Bervoets toont ons het lijden en de vereenzaming van mensen met een chronische ziekte. Een groot deel van het boek is in de tweede persoon geschreven en hoewel dit even wennen is, past dit bij het verhaal. Het personage vertelt het verhaal namelijk aan zichzelf.

Synopsis

Na een bezoek aan een boerderij wordt Clay ziek. Hij ontwikkelt koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt is hij opgelucht, even. Want de vermoeidheid blijft en Clay krijgt last van chronische pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose uiteindelijk. In zijn vergeefse zoektocht naar genezing moet Clay zich opnieuw leren verhouden tot zijn omgeving, zijn vriendin Nora en zijn eigen lichaam. Dan belandt hij in het rijk der zieken, een vreemde, parallelle wereld waar andere, ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming van zijn tocht onduidelijk is.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Welkom in het rijk der zieken
Titel:
Welkom in het rijk der zieken
Auteur:
Hanna Bervoets
# pagina's:
277 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Pluim
ISBN:
9789492928283
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Chronische patiënten
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips