Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

15 december 2022

Margriete. Door: Kathleen Vereecken.

Wow, ik las dit boek net na Het Huwelijksportret van Maggie O’Farrell, en dat was een ideale combinatie. Het zijn beide fictieromans over een historische figuur die echt bestaan heeft. Net als Lucrezia schildert de hoofdpersoon van Margriete (Margriete dus) en zo zijn er nog meer overeenkomsten: het zijn allebei slimme, boeiende, getalenteerde vrouwen met een passie en een niet te temmen vuur in zich. Afwijkende vrouwen (ik noem het: opwijkende), zeker in hun tijd.

Margriete is de enige zus van de broeders Van Eyck, zij zal een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van het wereldberoemde Het Lam Gods. Daarover lees je meer in het boek, echt boeiend. Ik ben plots geboeid door dit schilderij dat me daarvoor nooit veel heeft gezegd. Margriete en Het Lam Gods vormen de hoofdpersonages van dit verhaal.

Vereecken schetst levendige, gedetailleerde portretten daarvan maar daarnaast komt er nog zo veel meer aan bod. We krijgen ook een blik op de wereld om Margriete heen: het leven van de rijken (bij haar beschermvrouwe), scriptoriums, kloosters, Gent in het verleden, de weelderige tuin van Cateline (vroedvrouw en kruidengenezer), …

De gedrevenheid van Vereecken is groot, ze begon zelfs met schilderen tijdens haar historisch onderzoek, en dat voel je op elke pagina. Over het verhaal hangt een kleurrijke, glanzende sluier die alles extra kleur geeft, details nog scherper weergeeft. Je stapt als lezer een wereld binnen, niet enkel een boek.

Margriete geeft een interessant beeld van een vrouw en de keuzes die ze (niet) heeft. Boeiend, levend, kleurrijk, verslavend leesvoer; ferme aanrader! Ik wil nog meer portretten van geweldige (vergeten) vrouwen!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Margriete
Titel:
Margriete
Auteur:
Kathleen Vereecken
# pagina's:
256 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044546927
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips