Leestip van Saskia Imbert

Trots op Janne!

14 januari 2022

Janne is fors gebouwd. Zowel haar ouders, oma, als klasgenootjes vinden haar ‘te dik’. Ze krijgt nare opmerkingen hierover. ‘Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?’, merkt oma op als ze samen een dagje aan zee zijn. Oma bedoelt het als een grapje, maar de woorden komen wel hard binnen bij Janne. Ook wordt ze gepest op school. Zelfs haar beste vriendin Lene laat haar in de steek. Uit frustratie begint Janne nog meer te snoepen. Haar ouders merken dat het niet goed met haar gaat. Maar hoe moeten ze dit probleem aanpakken? De moeder doet een voorstel. Voor elke kilo die Janne verliest, krijgt ze extra zakgeld. Uiteindelijk gaat Janne minder eten en meer bewegen. Maar het wordt een heuse obsessie. Haar gezondheid, zowel fysiek als psychisch, heeft er zwaar onder te lijden. Zal ze haar doel bereiken? Zal zich dan beter voelen? Zal ze dan wél gewaardeerd worden?

Jenny Jordahl, de Noorse auteur én illustrator van Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?, werd al met meerdere prijzen bekroond voor dit werk. En zeer terecht. Beeld en tekst vullen elkaar perfect aan. Het kleurgebruik stemt knap overeen met de emoties. Sommige prenten zijn behoorlijk donker en tonen hoe Janne zich in haar hoofd voelt. Er valt ook regelmatig een donkere schaduw over haar, letterlijk en figuurlijk. Wat een mooie maar intense interpretatie van haar innerlijke strijd en gevoelens. Ook zijn er behoorlijk veel illustraties zonder tekst, maar de context is hierdoor vaak nog duidelijker aanwezig. Knap gedaan!

Als lezer leef je helemaal mee met Janne. Je ziet haar van een vrolijk jong meisje langzaam veranderen in iemand die zich niet aanvaard voelt door haar omgeving. Ze sluit zich op in haar eigen wereldje, ze is in gevecht met haar verwarde gevoelens. Maar uiteindelijk vindt ze wel de moed om aan zichzelf te werken, om terug in zichzelf te geloven. Enerzijds wordt ze enorm gepest en genegeerd door haar klasgenootjes, anderzijds is er toch iemand die wél haar mooie kanten ziet en waardeert. Gelukkig maar.

Het pestgedrag wordt door Jenny Jordahl overtuigend in dit verhaal verwerkt. Het overheerste bijna het persoonlijke verhaal van Janne. Maar ik vind het wel positief dat er de nodige aandacht aan besteed wordt.
Deze graphic novel bevat vele thema’s waar zowel op school als thuis over gepraat kan worden. Thema’s en emoties waar iedereen toch wel eens even bij stil moet staan.
In hoeverre laten we ons beïnvloeden door het ideaalbeeld… dat vaak enorm onrealistisch is? Hoe kijken wij naar andere mensen en hoe snel hebben we een oordeel klaar? Hoe ver ga je om aan de wensen van de buitenwereld te voldoen? Op welke manier kan je hulp aanbieden of zelf hulp zoeken? Ik hoop dat dit verhaal aanzet tot nadenken en tot zelfreflectie. Laten we proberen elkaar te aanvaarden zoals we zijn, laten we goed voor elkaar zorgen.

Ik ben alvast trots op Janne. Ze is echt een slimme en gevoelige meid die ik graag een dikke knuffel zou willen geven. Toch vraag ik me af hoe het verhaal zou zijn verlopen als Janne niet zou zijn afgevallen, want dat lijkt me toch ook wel een realistisch beeld…

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd? is absoluut een aanrader! Graag 4 sterren voor deze mooie en verzorgde uitgave.

Leestip van Saskia Imbert

Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Titel:
Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Auteur:
Jenny Jordahl
# pagina's:
[216] p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024597697
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Vermageren
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Jeugd,
Vanaf 9-11 jaar

Gerelateerde leestips