Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Verontrustend goed

11 januari 2022

Het Alles. Door: Dave Eggers.

Het Alles, De Every, is het vervolg op De Cirkel; het boek én het techbedrijf. De Cirkel is gefusioneerd met het grootste e-commercebedrijf en heeft nu een nieuwe alles overkoepelende naam (en logo): Het Alles.

Dave Eggers speelt het klaar om dit vervolg nog beter en angstaanjagender te maken dan het origineel. Hij houdt ons een spiegel voor en geeft ons een kijkje in een mogelijke toekomst. Dat doet hij op een luchtige, aangenaam lezende, pageturner manier.

Delaney Wells is het hoofdpersonage, in alles een tegenstander van De Every. Zij wil hen echt kapot maken en ziet daar maar één mogelijkheid toe: een felbegeerde baan bij hen bemachtigen en hen van binnenuit vernietigen (kudos voor Delaney).

Dit is een boek dat je volledig in zijn greep krijgt: je leest het, leest meer, droomt er van, praat er met iedereen over; het maakt je bang en doet je nadenken over de wereld om je heen. En je supportert zo hard voor Delaney…

Ik ben blij dat er nog papieren boeken verschijnen, met een boodschap en met meer dan 400 pagina’s. Dit is fictie die leest als mogelijke non-fictie.

De meest aanjagende dystopie is er één van Eggers of Atwood: ogenschijnlijk ver weg maar bij nader inzien al akelig dichtbij (smartspeakers). Verontrustend goed; het boek, niet de toekomst.

Synopsis

Een jonge vrouw gaat werken bij de Every, een gigantisch commercieel techbedrijf, en probeert daar met haar uitzonderlijke intelligentie en charme de wereldwijde macht van het bedrijf van binnenuit te ontmantelen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Het Alles, of Eindelijk orde op zaken, of De laatste dagen der vrije wil, of De wereld gaat aan onbeperkte keuze ten onder
Titel:
Het Alles, of Eindelijk orde op zaken, of De laatste dagen der vrije wil, of De wereld gaat aan onbeperkte keuze ten onder
Auteur:
Dave Eggers
# pagina's:
455 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403149110
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sociale media
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips