André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Liefde beweegt de wereld

26 april 2022

Isabel Allende werd in 1942 uit Chileense ouders geboren en reisde als diplomatendochter over de hele wereld. Na de militaire staatsgreep in 1973 in Chili, waarbij haar oom, president Salvador Allende, werd vermoord, vestigde zij zich in Venezuela. Momenteel woont en werkt zij in San Francisco (usa). Haar eerste roman Het ‘Huis met de geesten’ uit 1982 was meteen een succes. Haar boeken zijn inmiddels in meer dan 40 talen vertaald en er gingen ruim 70 miljoen exemplaren van haar romans over de toonbank. Haar nieuwste roman ‘Violeta’ is onlangs in het Nederlands verschenen.

‘Violeta’ is het verhaal van een bijna honderdjarige vrouw die in de ene pandemie (1920 Spaanse griep) werd geboren en in de andere stierf (2020 Corana). ‘Violeta’, een roman die begint met de Spaanse griep die plaatsvond in 1920 en eindigt met de coronacrisis, beschrijft honderd jaar uit het leven van een Latijns-Amerikaanse vrouw. Het verhaal speelt zich deels af in Chileens Patagonië. Romanpersonage Violeta is een vrouw die werd geboren in een conservatieve en rijke Chileense familie. Haar leven veranderde radicaal toen ze op straat kwam te staan door financieel gefoefel van haar vader tijdens de Grote Depressie. Enkele van de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis zullen haar leven vormen: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en natuurlijk twee pandemieën. De roman laat zien dat liefde de wereld beweegt. Maar niet alleen liefde, ook macht, ambitie en hebzucht. Violeta kent verschillende liefdes. De eerste is die van de jeugd van die tijd: die met de man met wie je voor eeuwig denkt te trouwen, om moeder te zijn en een gezin te stichten. Het lukt haar niet. En ze wordt verliefd op een uiterst verleidelijke en gevaarlijke man. En dan, aan het einde van haar leven, is er een rustgevende en gelukkige liefde. Families, generaties en geslachten, levenden en doden, lot, liefde en haat, oorlog en vrede, goed en kwaad, verwijdering en verzoening en dat alles verpakt in een brief aan haar kleinzoon daar gaat het bij Allende om.

‘Violeta’ is een prachtig document waarin een vrouw aan het woord is die haar leven heeft geleid zoals zij het wilde niettegenstaande vele tegenkantingen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Violeta
Titel:
Violeta
Auteur:
Isabel Allende
# pagina's:
382 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028451933
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Latijns-Amerika, Epidemieën, Spaanse griep, Liefde, Rechten van de vrouw
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips