André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Er was eens een familiepension in Parijs

24 augustus 2020

Wat het 'confort moderne' betreft, dat bestond voornamelijk hierin, dat men dadelijk een huissleutel kreeg en dus ook bij nacht vrij gaan en komen kon zonder iemand te moeten opbellen. Elektrische verlichting en een badgelegenheid daarentegen, hield men er niet op na."

Een boek dat ik kan blijven lezen en herlezen is Villa des Roses van Willem Elsschot. In deze Nederlandstalige klassieker komt de charme van een familiepension in Parijs prachtig in het daglicht te staan. Alleen al de manier waarop de auteur het pension en zijn bewoners voorstelt en beschrijft is grandioos.

Dit boek moet het vooral hebben van zijn sappig Vlaamse taal die door een langdurig verblijf van de schrijver in Nederland ook op Noordelijk vlak bijgeschaafd is. De taal van Elsschot is heel visueel en zo krijg je als het ware een filmisch verhaal.
De auteur roept ook de sfeer van een gelegenheid en een stad op die tegenwoordig gewoonweg niet meer bestaat en dat maakt het boek dan ook zo uniek. Ik heb mij altijd voorgesteld dat ik de bewoners van het pension stuk voor stuk zou herkennen door dat ze knap beschreven zijn. Toen ik eens een toneelbewerking van deze roman zag, bleek dat nog te kloppen ook.

Villa des Roses wordt gerund door het echtpaar Brulot en herbergt een internationale selectie van gasten. Elke gast heeft zo zijn persoonlijke trekjes waar de lezer uitvoerig kond van gedaan wordt. De lotgevallen van de gasten worden heel uitvoerig uit de doeken gedaan en er gaat evenveel aandacht naar de droeve als de komische gebeurtenissen.

De komst van een nieuwe meid Louise brengt de mannenhoofden op hol ook al is ze een vroege weduwe met een zoontje. Louise valt voor de avances van de jonge Duitser. Ze is werkelijk verliefd op hem. Hij wil alleen plezier en schaamt zich zelfs om met haar gezien te worden omdat ze er te veel als een dienstmeisje uitziet.

Heel sarcastisch, ja zelfs venijnig hekelt de auteur de bekrompen en kleinburgerlijke moraal in het begin van de vorige eeuw. Willem Elsschot laat de verhalen allemaal mooi in mekaar overlopen en maakt zo van Villa des Roses een schitterende en vlot leesbare roman.

Synopsis

In een pension in Parijs zijn de bewoners in uiteenlopende zaken verwikkeld.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Villa des roses / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Titel:
Villa des roses / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur:
Willem Elsschot
# pagina's:
176 p.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak en Van Gennep
ISBN:
9789025301057
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kleinburgerlijkheid
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips