Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Cusk fan!

2 juni 2021

De tweede plaats. Rachel Cusk.

Wat is liefde? Wie zijn we echt? Wat beweegt ons?

Na haar trilogie Contouren en haar essaybundel Coventry is er nu een nieuwe Cusk roman: De tweede plaats. Een feest voor mij. En ze (Cusk) heeft mijn hoge verwachtingen ruimschoots gehaald.

De tweede plaats is geschreven als een ode aan de herinneringen van Mabel Dodge Luhan. Mabel die een boek schreef over het verblijf van de schrijver D.H. Lawrence bij haar in Mexico. Een boek dat ik (nog) niet gelezen heb. Bij Cusk draait het om de kunstschilder L die bij M en haar gezin verblijft. Over haar uitnodiging aan hem, zijn uiteindelijke verblijf én de gevolgen voor M en haar gezin schrijft/vertelt M aan een zekere Jeffers. Die verteltoon maakt dat het verhaal indringender en intiemer binnenkomt bij ons lezers. (En Cusk schrijft sowieso al immens intens.)

Ik hou van haar en hoe ze schrijft, ik hou van wat ze schrijft en wat dat met me doet. Net als in haar eerdere boeken heb ik halve pagina’s onderlijnd: gedachten die me raken omdat ze uit mijn eigen hoofd lijken geplukt, zinnen die ik verschillende malen moet herlezen om ze te (proberen) begrijpen maar waarvan ik direct weet dat ze waar zijn of inzichten die me doen nadenken. Inzichten in verband met: vrouw zijn, moeder zijn, schoonheid en je mooi voelen, het huwelijk, herinneringen, grenzen stellen,…

Rachel Cusk schrijft verhalen over personages die (in mijn ogen) vaak op haar lijken, op mij lijken. Maar ook op jou, op ons allemaal. Haar verhalen geven je inzicht in jezelf, in de anderen om ons heen, in de wereld. Ze maakt het persoonlijke universeel en omgekeerd. En dat op een manier die boeit en raakt. Ze is gevaarlijk verslavend, u weze gewaarschuwd.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Tweede plaats
Titel:
Tweede plaats
Auteur:
Rachel Cusk
# pagina's:
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips