André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

prachtige nieuwe verhalen

21 september 2023

Ramy El-Dardiry (1985) is onderzoeker en schrijver. Hij promoveerde in de natuurkunde en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in Nederland. Zijn korte verhalen verschenen in onder meer De Gids, Kluger Hans, Liter en NRC. In 2020 ontving hij de El Hizjra Literatuurprijs. Tussen morgenzee en avondland is zijn debuutroman.

Het verhaal begint met Amir, die te horen heeft gekregen dat zijn vader Nessim een week eerder in Alexandrië is overleden. Naar islamitisch gebruik is Nessim binnen een dag begraven. Het nieuws van diens dood bereikt Amir dan ook te laat om bij de begrafenis in Egypte aanwezig te zijn. De vraag is trouwens of hij naar de begrafenis zou gegaan zijn indien hij het tijdig geweten had, want de relatie met zijn vader was reeds lang getroebleerd.

El-Dardiry slaagt er schitterend in de (innerlijke) strijd van een tweede-generatie-immigrant en moeizame familiedynamieken bloot te leggen.

Het verhaal van Nessims jeugd wordt verteld, vanuit zijn eigen perspectief, en zo komt ook de stad Alexandrië aan het woord. Deze drie perspectieven lopen door elkaar in het eerste gedeelte van de roman. In het tweede gedeelte is het de beurt aan Amirs moeder Marije, zijn vriendin Guusje en het Noord-Limburgse natuurgebied de Sint-Jansberg. In het derde gedeelte komen alle thema’s samen.

Amir wil Alexandrië en zijn vader te vergeten. Hij wil Nederland tot zijn echt thuisland maken maar hij slaagt er niet in om beiden uit zijn hoofd te verjagen.

Ook vader Nessim heeft de stad ooit geprobeerd te vergeten. In zijn jeugd zag hij de plek veranderen. De nationalistische plannen van de Egyptische regering Nasser bieden geen ruimte voor de levendige, internationale gemeenschap. Steeds meer families vertrekken en ook Nessim wilde naar Europa.

Tussen morgenzee en avondland laat in zéér mooie taal en stijl zien hoe uit een mix van culturen prachtige nieuwe verhalen ontstaan.

Synopsis

Een Egyptische man sterft in Alexandrië. Hij emigreerde ooit naar Europa vanwege de liefde voor een Joods meisje. Zijn zoon probeert tevergeefs niet te denken aan de man die hem ooit verliet.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Tussen morgenzee en avondland
Titel:
Tussen morgenzee en avondland
Auteur:
Ramy El-Dardiry
# pagina's:
384 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij BV
ISBN:
9789021463841
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Egyptische migranten ; Nederland, Cultuurverschillen, Vader-zoonrelatie, Alexandrië (Egypte)
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Betoverend,
Hoogstaand
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips