Ode aan de natuur & bomen in het bijzonder.
Genre: literaire roman, eco-roman ***
Een lijvige roman (600 blz) die je onderdompelt in de wereld van bomen.
Iedereen weet dat bomen de lucht zuiveren, maar wist je ook dat het
wetenschappelijk bewezen is dat ze met elkaar communiceren en elkaar
beschermen?
Dit is het tweede boek dat ik las van de schrijver Richard Powers. 'Verwilderd' maakte zo'n indruk op me, dat ik me had voorgenomen om zeker meer van deze schrijver te lezen. En ook 'Tot in de hemel' wist me te bekoren, opnieuw spat de liefde voor natuur van de pagina's; het boek is leerrijk en de nood aan bewustzijn rond ecosystemen en het behoud van natuurgebieden wordt duidelijk benadrukt. Powers' schrijfstijl, een mix tussen wetenschap en literatuur, vind ik geweldig, bovendien is zijn beeldspraak zo mooi... Ik smul ervan!
De schrijver neemt je mee in een wirwar van verhalen, compleet verschillende mensen die telkens op een totaal andere wijze in aanraking komen met bomen en letterlijk bomen leren zien. Gaandeweg raken de verhaallijnen meer vervlochten, krachten bundelen zich, maar er worden ook relaties verscheurd... Het is een verhaal over verbinding en verval - zowel voor mensen als voor bomen.
Het boek is opgedeeld in 4 delen: wortels, stam, kruin en zaden. De eerste 2 hoofdstukken (zo'n 400 blz) heb ik verslonden, heel intrigerend en meeslepend geschreven. De andere delen vond ik iets minder sterk, maar het boek blijft een aanrader wat mij betreft; het zet je tot nadenken. Powers slaagt erin je voor altijd anders naar bomen te doen kijken.
Synopsis
In de levens van meerdere personages spelen bomen een belangrijke rol: een professor ontdekt dat bomen met elkaar kunnen communiceren, een immigrant maakt jaarlijks een foto van een groeiende kastanjeboom en een vrouw wordt ecoterrorist om bomenkap te voorkomen.