Leestip van Gerda van Erkel

Uit mijn comfortzone

6 oktober 2022

LA SUPERBA. Ilja Leonard Pfeijffer. ****

Dit boek zou nooit op mijn nachtkastje terechtgekomen zijn, zonder een paar stevige duwen in de rug van hevige fans (misschien wel van jou?). Waarvoor heel veel dank, overigens.

La Superba, van Ilja Leonard Pfeijffer.
Het is zo buiten mijn comfortzone: Genua, zeker bij nacht. Donkere stegen, ratten, hoeren en travestieten, drank, kots. Smeltkroes van culturen. Arme schooiers. Afpersing, corruptie… Een dood been in een vrouwenkous…
Maar ook: menselijkheid; pogingen tot vriendschap en liefde, al schiet die even vaak tekort; de auteur die zelf zijn ijdelheid op de korrel neemt, niet wars is van racistisch denken en vooroordelen maar wel met diezelfde Marokkanen en zwarten aan tafel zit.
Een roman, die eigenlijk geen roman zou zijn, alleen aantekeningen om er ooit een te worden, maar het natuurlijk wel is.
En verbeelding. Vooral verbeelding.
Und wenn man trotzdem lacht.

Een stad, waar ik niet zou kunnen, niet zou durven wonen, denk ik dan. Of ’s nachts niet zou durven buitenkomen. Maar in een boek is het veilig. Je denkt dat je zonder gevaar te lopen gefascineerd kunt zijn. Op een afstandje. Je kijkt eerst behoedzaam door een paar kieren, dan ga je in die wervelende stroom pootjebaden, en voor je het weet ga en zit je kopje onder. Tot je weer bovenkomt. Verwonderd en verbijsterd. Trotzdem lachend. Je hebt het overleefd. Je hebt even een ander leven geleefd.

Synopsis

Een schrijver doet per brief aan een vriend verslag van zijn uitbundige leven in de Italiaanse stad Genua.

Leestip van Gerda van Erkel

La superba : een roman
Titel:
La superba : een roman
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
# pagina's:
348 p.
Genre:
Romans ,
Stadsromans
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029540711
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Genua, Liefde
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips