André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een gebalanceerde afwisseling van emoties en sensaties

21 januari 2021

Mensenrechtenactivist, politicus, auteur, advocaat en rechter. In minder dan 40 jaar heeft Boris Dittrich een indrukwekkende carrière opgebouwd. De mijlpalen zijn niet alleen bewonderingswaardig, maar op maatschappelijk niveau uiterst significant.

Terug naar Tarvod begint met Sophie Lohman, een ambtenaar bij het Rijksvastgoedbedrijf. Wanneer zij de zaak van de inmiddels overleden Roman Ronnes krijgt, vindt Sophie zijn memoires uit zijn tijd in de kibboets 42 jaar geleden. Deze dienen als een zekere raamvertelling in het middenstuk waar het liefdesverhaal tussen Roman en Noah tot leven komt. Vastbesloten om te achterhalen of Roman nog nabestaanden heeft, maar ook hoe hij aan zijn einde is gekomen, reist Sophie in het derde deel naar Israël opzoek naar antwoorden.

Terug naar Tarvod is een meeslepend en inspirerend coming-of-age en liefdesverhaal van een jonge Nederlandse student, Roman, die in 1977 voor 3 maanden in een Kibboets (Tarvod) ging werken. Daar ontmoette Roman de liefde van zijn leven.

Op een pakkende manier neemt Boris Dittrich de lezer mee op een ontdekkingsreis van de 19 jarige Roman in de kibboets, waar hij snel geconfronteerd wordt met uiteenlopende karakters, waar hij het idyllische beeld dat hij had van een leven in een kibboets bijstelt, waar hij subtiel grenzen leert stellen (dit wil ik en dit wil ik niet) en waar hij uiteindelijk moeilijke beslissingen moet nemen over hoe hij zijn leven wilt invullen. Het is de zomer dat de Arbeiderspartij in Israël de verkiezingen heeft verloren en Menachim Begin premier wordt. In Nederland spelen de Molukse trein- en schoolkaping. Roman wordt verliefd op Noah – een liefde die wederkerig is, al heeft Noah een vrouw en een zoontje.

In het tweede deel, veertig jaar later, beschrijft Dittrich de navorsingen van Lohman in Nederland en Israël – detail: Duncan Laurence heeft er net het Eurovisiesongfestival gewonnen met het toepasselijke Arcade, ‘Loving you is a losing game’ – in de verdere levensloop van Roman en Noah.

Terug naar Tarvod is een inspirerend liefdesverhaal dat een gebalanceerde afwisseling van emoties en sensaties opwekt. Het is een verhaal dat de lezer met een overweldigend positief gevoel achterlaat.

Door zijn schrijfstijl van Boris O. Dittrich waan je jezelf in de zinderende hitte en voel je de erotische spanning van dit prachtige liefdesverhaal.

Synopsis

Liefde en leven in een Israëlische kibboets in de zeventiger jaren aan de hand van de speurtocht rond de nalatenschap van een eenzaam gestorven oude rechter.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Terug naar Tarvod : Boris O. Dittrich
Titel:
Terug naar Tarvod : Boris O. Dittrich
Auteur:
Boris Dittrich
# pagina's:
301 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026351129
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Israël ; 1970-
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips