een amalgaam van beelden
Citaat: "Er zal altijd genegenheid zijn,/ rook die kronkelt om de open wond/ slingert in het diepe leem, van klei een hoofd/ kneedt dat het eind uitkwettert./ Er zal altijd romantiek zijn,/ de mees en de muis,/ en de schijtense luis./ uit Veertien"
Patricia Lee (Patti) Smith (Chicago (Illinois), 30 december 1946) is een Amerikaanse singer-songwriter en dichteres. Zij wordt beschouwd als één van de grondleggers van het punkgenre in New York. Vandaar ook haar bijnaam "The Godmother of Punk". Haar werk is een fusie van rock en poëzie. Smiths bekendste nummer is "Because the Night", dat ze samen schreef met Bruce Springsteen. Het nummer bereikte de 13e plaats in de Billboard Hot 100 in 1978. In 2005 werd Smith benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres door de Franse minister van cultuur en in 2007 werd haar naam toegevoegd in de Rock and Roll Hall of Fame in Ohio. Op 17 november 2010 won ze de National Book Award voor haar memoires Just Kids. In 2011 won Smith een Polar Music Prize. Smiths ouders waren Jehova's getuigen en daardoor kreeg ze een strenge, religieuze en Bijbelgerichte opvoeding.
In haar tienerjaren verliet ze deze organisatie omdat ze deze te beklemmend en te begrensd vond. Jaren later schreef ze in haar coverversie van het nummer "Gloria" van de band Them de zinsnede Jesus died for somebody's sins, but not mine ("Jezus is gestorven voor iemands zonden, maar niet de mijne"). In 1967 verliet Smith Glassboro State College (nu Rowan University) en verhuisde ze naar New York. Daar ontmoette ze fotograaf Robert Mapplethorpe toen ze samen met een vriendin, dichteres Janet Hamill, werkte in een boekenwinkeltje. Smith en Mapplethorpe hadden een intense en tumultueuze relatie. Het koppel worstelde met armoede en Mapplethorpe met zijn eigen seksualiteit. Toch beschouwt Smith Mapplethorpe als een van de belangrijkste personen in haar leven en in haar boek Just Kids verwijst ze naar hem als "the artist of my life" ("de artiest van mijn leven").
Mapplethorpes foto's van Smith werden later covers voor de albums van de Patti Smith Groups. Patti en Robert bleven vrienden tot aan Mapplethorpes dood in 1989.. In Auguries of Innocence verwerkte Patti Smith Groups Beelden uit haar jeugd, verwijzingen naar de Bijbel, reacties op actuele gebeurtenissen: de gedichten in de bundel zijn een amalgaam van beelden, indrukken en reflecties samengesmolten tot een hermetische poëzie, die zich niet bij eerste lezing gewonnen geeft. Het was haar eerste bundel in ruim vijftien jaar. Katelijne De Vuyst heeft de bundel in nauwe samenspraak met de dichteres zelf prachtig vertaald als Tekenen van onschuld.