Een reis langs jeugd en ouderdom
Karel Wasch (1951) is publicist, dichter en biograaf. Hij schreef eerder een korte biografie over Dylan Thomas en over Jack Kerouac. Met zijn gedichten won hij een aantal prijzen. Ook was hij hoofdredacteur van twee literaire bladen. Hij recenseert voor Literair Nederland en heeft een roman gepubliceerd, De belegering van de jonker. : Het geluid van denken uit 2018 en Toen dichters over engelen droomden uit 2021 vond ik persoonlijk twee heel inspirerende dichtbundels.
In zijn nieuwe dichtbundel Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op een tocht waarin het goed toeven is. De bundel bevat 25 gedichten, verdeeld over zes afdelingen. Vooral de verwondering is in grote mate vertegenwoordigd. Karel Wasch voert ons verder in zijn reis langs jeugd en ouderdom, naar dood en liefde en we gaan van verbazing over de betekenis van woorden over naar kleine maar impactvolle en onvergetelijke gebeurtenissen.
Landinwaarts vind ik een heel mooi pacifistisch gedicht dat in een rijke taal de wreedheid van een oorlog aanklaagt.
Vooral de afdeling ‘Claudia (want liefde bestaat echt)’ valt op, aangezien deze afdeling enigszins afwijkt van de overige afdelingen. Wasch bezingt in deze afdeling zijn liefde voor Claudia. “Het was alsof uit de / sterrenlucht een God/ naar beneden reikte ons/ optilde in zijn hand bekeek/ om daarna een nieuw/ sterrenbeeld van ons aan/ de hemel neer te zetten".
De dichter zet met klankrijke regels verrassende ontdekkingen kracht bij.
Tegelijkertijd is een mooie, doorleefde bundel, waarin dichter Wasch voornamelijk de thema’s weemoed en melancholie goed weet te vangen. Het landschap is afwisselend en deze poëtische reis is boeiend en betoverend.