André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

gepassioneerde factionbiografie

8 december 2022

Tatiana de Rosnay is de auteur van Haar naam was Sarah, waarvan al meer dan anderhalf miljoen exemplaren werden verkocht in Nederland en Vlaanderen. Voor de roman Die laatste zomer ontving zij een Gouden Boek. In 2016 verscheen Manderley voor altijd, een roman over Daphne du Maurier, die werd genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt de la Biographie. Meest recentelijk verscheen de novelle Obsessie. In 2018 schreef ze een originele biografie in dialoogstijl over de Poolse art-deco-schilderes Tamara Lempicka.
Tamara Lempicka (1895-1980) groeide op in het destijds zeer mondaine Moskou en Warschau, maar moest tijdens de Russische Revolutie naar Parijs vluchten. De vijfentwintigjarige bohemienne voelde zich als een vis in het water tussen de kunstenaars van Montparnasse. Tussen haar cocktailparty’s, bezoeken aan nachtclubs en seksuele avontuurtjes door schilderde ze als een bezetene, op de been gehouden door cocaïne. Om aan het opkomende fascisme te ontsnappen, vestigde ze zich in New York, waar ze haar losbandige en extravagante levensstijl voortzette. Haar werk wordt inmiddels voor miljoenen euro’s verkocht. Sinds Tatiana de Rosnay op haar vijftiende een schilderij zag van de Poolse art-decokunstenares Tamara de Lempicka, is zij altijd gefascineerd geweest door De Lempicka’s werk en haar leven: achter het stuur van haar groene Bugatti is de koningin van de roaring twenties bezig haar eigen legende te creëren, bestaande uit schandalen en geheimen, absolute elegantie en voortdurende ballingschappen. Voor veel ontwerpers van sieraden, meubels, kleding, stoffen en keramiek vertegenwoordigt Art Deco van de jaren 20 met zijn geometrische motieven en heldere, gedurfde kleuren de beste en puurste vormen van die periode van decoratieve kunst. Art Deco, een klassieke, symmetrische, rechtlijnige stijl die tussen 1925-1935 zijn hoogtepunt bereikte. Zijn inspiratie haalde hij uit serieuze kunststromingen als het kubisme, het futurisme en de invloed van het Bauhaus. Het was een dominante kunstvorm van de periode 1920-1930. Van alle kunstenaars die de stijl "Arts Decoratifs" nastreefden, was Tamara de Lempicka een van de meest memorabele.
Tatiana de Rosnay heeft een heel gepassioneerde faction biografie gemaakt over een controversiële kunstenaar uit de twintigste eeuw waarmee ze een dialoog aangaat.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Tatiana over Tamara : in het voetspoor van Tamara de Lempicka
Titel:
Tatiana over Tamara : in het voetspoor van Tamara de Lempicka
Auteur:
Tatiana de Rosnay
# pagina's:
189 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789083255118
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips