de bijbel en de koran naast elkaar
Radio 2-presentatrice Yasmina El Messaoudi Yasmina groeide op tussen twee culturen. Haar vader komt uit het Rifgebergte in Marokko, haar moeder is geboren en getogen in een klein Vlaams dorpje. In het gezin staan de bijbel en de koran naast elkaar en worden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies. Straatkat' is de koosnaam die de moeder van Yasmina gebruikte, omdat zij als meisje altijd naar buiten wou om met de kinderen uit de buurt te spelen. Nu ze afscheid heeft moeten nemen van haar moeder, is Straatkat de titel van haar debuut. De moeder van Yasmina, Mim Van Keer, was een schrijfster en verhalenvertelster. Ze raakte bekend als auteur onder het pseudoniem Mim El Messaoudi, de familienaam van haar echtgenoot. Haar boeken zijn een pleidooi voor wederzijds begrip tussen verschillende culturen. De vraag of ze nu Vlaams of Marokkaans is, drong zich steeds nadrukkelijker bij Yasmina op. De verscheurdheid was er altijd al, maar door de dood van haar moeder viel er niet meer aan te ontkomen. Als kind wilde ze Vlaams zijn, ze zat op een Vlaamse school met Vlaamse kinderen. Ze wilde niet opvallen en in de stroom opgaan. Op haar dertigste is ze voor de eerste keer op reis gegaan naar Marokko. Ze dacht dat ze er ging thuiskomen tussen mensen met dezelfde naam en hetzelfde uiterlijk. Maar daar werd ze bekeken als een Belgische, een toerist. Het schrijven hielp Yasmina om de dood van haar moeder te verwerken. Ze moest zich met al haar kracht door het immense rouwproces worstelen. Aan haar vader en haar broer had ze weinig want die beleefden elk op hun eigen manier hun rouwproces, zodat er weinig dialoog tussen hen was.
Een grote troost voor de hele familie was het wel dat in Kapelle-op-den-Bos een straatnaam naar haar moeder vernoemd werd. Toen de Cyriel Verschaevelaan een andere naam moest krijgen, konden de inwoners voorstellen indienen. , Mim Van Keer was een van de namen: ze was bekend van haar boeken en haar vrijwilligerswerk.
Dit mooie gebaar voelde voor de familie als een warme deken en gaf hen het gevoel een deel van het dorp te zijn.
Yasmina El Messaoudi heeft een mooi en beklijvend boek geschreven waarin ze heel doorleefd de zoektocht naar een identiteit en het doorworstelen van een rouwproces beleeft.