Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

20 januari 2022

Sekscultuur. En herwaardering van seksualiteit. Door: Bettina Stangneth.

De cover van dit boek spreekt me niet direct aan, en geeft eigenlijk ook al een goede indicatie voor de rest van het boek. Sekscultuur is een boeiend, intelligent, filosofisch boek dat moeilijk te lezen is, met een beetje een bozige ondertoon. Maar laat dat je vooral niet weerhouden om dit boek ook te lezen.

Stangneth bezit de gave om je anders naar de dingen te doen kijken. Bijvoorbeeld. Er zijn mensen die de LGBTQAI+-wereld en alles wat daarbij komt kijken omarmen, er zijn mensen die er gillend voor weglopen (of nog erger: niet enkel hun stem maar ook geweld gebruiken) en dan heb je Stagneth. Zij schrijft, onder andere, dat non-binair zijn ook een soort van binaire keuze is (omdat je het bent en heel duidelijk niet niet-bent). Ze schrijft ook dat Born this way van Lady Gaga in feite het verkeerde doel nastreeft (aantonen dat geaardheid aangeboren is laat geen ruimte voor fluïditeit). Als het nu klinkt alsof zij tot de ‘gillers’ behoort dan ligt dat aan mij. Zij is juist voor.

Voor haar is seks geen probleem, dat maken mensen er van. Door regels en afspraken en hokjes. Zij is voor voelen in plaats van denken, zoiets. Zolang er wederzijdse toestemming is moet alles mogelijk zijn. Zonder schuld of schaamte, zonder eerst te bespreken wat je al dan niet in je broek hebt.

Het is interessant om te lezen hoe een filosoof (of is het filosofe?) een boek heeft geschreven dat je laat denken, denken over voelen. Veelsoortigheid is een werkelijkheid die we moeten omarmen, we moeten eerlijk naar onszelf durven kijken zonder een vastgeroeste bril, we moeten onze begeerte toelaten te zijn hoe ze is. We moeten onszelf en elkaar omarmen in onze uniekheid én diversiteit. En we moeten (positief) over seks blijven praten. Mooie boodschappen uit een boeiend boek.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Sekscultuur : een herwaardering van seksualiteit
Titel:
Sekscultuur : een herwaardering van seksualiteit
Auteur:
Bettina Stangneth
# pagina's:
295 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045044590
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksualiteit ; filosofie
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips