André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een scherpe en tegelijk genuanceerde inkijk

20 januari 2022

Margot Vanderstraeten oogstte in 2017 internationaal succes met haar boek Mazzel Tov. Heel gedreven schetste ze daarin een indringend beeld van de toch wel aparte en gesloten wereld van de chassidische Joden in Antwerpen. Door het succes van bestseller Mazzel Tov en de lezingen die ze naar aanleiding daarvan overal gaf, ontstonden nieuwe contacten in de orthodox-Joodse gemeenschap, die het materiaal leverden voor haar jongste boek Minjan.

Margot Vanderstraeten raakt goed bevriend met de uitbater van een gerenommeerd Antwerps Joods restaurant die haar inwijdt in de geheimen van de kosjere keuken. Via fotograaf Dan Zollman, die de foto voor de omslag levert, heeft ze het geschikte anker om de chassidische gemeenschap in beeld vast te leggen. Het leidt tot een bijzondere expositie in Kazerne Dossin.
Ze ontwikkelt ze een opmerkelijke vriendschap, door persoonlijke ontmoetingen maar voor een groot deel ook via mail en WhatsApp-gesprekken, met Esther, een vrouw uit één van de vele splintergroepen binnen het chassidisme, dat zelf al een minderheid is binnen de bonte wereld van het Jodendom. Esther is bereid haar kennis over de bijzondere gebruiken van het ultraorthodoxe dagelijkse familie- en gezinsleven te delen, al is ze daar vrij eigenzinnig in.
Sterk aan het boek is vooral dat de auteur nooit oordeelt en altijd open kaart speelt: over zichzelf, over haar respect voor de Joodse identiteit, over wat ze wel én niet weet over de cultuur en over hoe de ontmoetingen in het boek, haar leven de laatste jaren bepaald hebben. De coronacrisis dwarste het schrijfproces. Daarbij werd de partner van Margot ook nog zwaar ziek. Alle onzekerheden ten spijt heeft ze zich in getuigenissen, herinneringen en emoties vastgebeten om ‘Minjan’ toch tot een goed einde te brengen.
• Wie dit boek leest, krijgt een scherpe en tegelijk genuanceerde inkijk in de wereld van een gesloten gemeenschap.

• Een prachtboek dat ik vol enthousiasme wil aanraden.

Synopsis

Sttreng-orthodoxe joden vertellen over hun leefwijze, hun gebruiken en geloofsbeleving.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Minjan : mijn orthodox-Joodse ontmoetingen na Mazzel tov
Titel:
Minjan : mijn orthodox-Joodse ontmoetingen na Mazzel tov
Auteur:
Margot Vanderstraeten
# pagina's:
303 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045043890
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Joden ; Antwerpen (stad)
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips